Ruski Gazprom bi zbog financiranja izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 mogao zapasti u financijske probleme koji bi ga mogli dovesti do bankrota, prenosi ruski list Gazeta ocjene analitičara.

Fitch Ratings ocjenjuje da bi Gazprom u slučaju izravnog financiranja tog projekta mogao znatno povećati svoju zaduženost. Fitch smatra i da će prikupljanje novca za Sjeverni tok 2 biti puno teže nego za Sjeverni tok, jer sankcije Zapada prema Rusiji uvelike kompliciraju potragu za novcem čak i tvrtkama koje nisu izravno pod sankcijskim režimom.

Ne bude li projektno financiranje dostupno, kompanija može sama pokušati osigurati sredstva za svoj dio troškova gradnje, ali to bi u trenutnom okolnostima bilo složeno i skupo, upozorava Fitch.

Dodaje i kako se projekt razvija u uvjetima slabe potražnje za plinom u Europi i pada njegove cijene. Gazpromova je prodaja na europskim tržištima u prvom polugodištu pala u odnosu na isto lanjsko razdoblje za sedam posto, na 80 milijardi kubika, a u isto vrijeme je cijena plina u Europi pala za 26 posto, podsjeća Fitch.

Ta agencija očekuje i daljni pad cijene za 15 posto u odnosu na sadašnju razinu, bez obzira na predviđanja prema kojima će obujam prodaje Gazproma u Europu ostati stabilan.

Sve to skupa, uz istovremenu gradnju plinovoda Sibirska snaga namijenjenog izvozu ruskog plina u Kinu, može Gazprom dovesti do bankrota, smatra čelnik East European Gas Analysisa Mihail Korčemkin.

“U državnom proračunu neće biti novca za sufinanciranje, a i teško da će se vlada odlučiti na značajnije povećanje cijene plina za domaće potrošače”, smatra on.

Dodaje da bi najjeftinije rješenje za dostavu ruskog plina Europi i povećanje količina uz isključenje Ukrajine, bio plinovod kroz Bjelorusiju i Poljsku, do Slovačke. Pritom ističe da Gazpromovi europski partneri ne bi bili izloženi riziku jer bi u svakom trenutku mogli izići iz projekta uz potpunu nadoknadu troškova.

Gazeta napominje da problemi Sjevernog toka 2 nisu samo financijski, nego i politički jer su protiv njega snažno istupile Slovačka i Ukrajina, strahujući od gubitka tranzitnih prihoda.

Projekt Sjeverni tok 2 predviđa polaganje plinovoda, kapaciteta 55 milijardi prostornih metara godišnje, dnom Baltika do njemačke obale. Trasa novih dviju cijevi usporedna je postojećem plinovodu Sjeverni tok čiji je kapacitet također 55 milijardi kubika.

Gazprom i partneri sklopili su početkom rujna sporazum za gradnju Sjevernog toka 2.

Dokument su potpisali čelnici Gazproma, BASF-a, E.ON-a, ENGIE-a, OMV-a i Royal Dutch Shella. Za realizaciju projekta zadužena je zajednička tvrtka New European Pipeline, u kojoj će Gazpromm imati 51 posto udjela, E.ON, Shell, OMV i BASF/Wintershall po deset, a ENGIE devet posto.

Čelnik Gazprom Aleksej Miller ranije je izjavio da će cijena polaganja dviju novih cijevi Sjevernog toka dosegnuti 9,9 milijardi dolara.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.