Švicarska policija upala je u srijedu u urede europske nogometne federacije UEFA-e, prenose svjetski mediji. Policija je tražila informacije o ugovoru objavljenom u ‘Panama papersu’, kojeg je potpisao nekadašnji glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino, danas predsjednik krovne svjetske nogometne federacije FIFA-e.

Infantino je demantirao bilo kakve malverzacije, a UEFA je poručila kako surađuje s policijom. Švicarsko tužiteljstvo kaže da su uredi pretraženi u sklopu kriminalne istrage u kojoj se sumnja na kriminalno djelovanje i pronevjeru. Kriminalno je djelovanje, dodaju, povezano s dobivanjem televizijskih prava. Dok je bio glavni tajnik UEFA-e, Infantino je supotpisao sporazum o televizijskim pravima za Ligu prvaka 2006. godine. Drugi supotpisnici su dva biznismena, koja je FBI optužio za mito.

Televizijska su prava prodana za 111 tisuća dolara tvrtki Cross Trading, koja ih je odmah potom prodala ekvadorskoj televiziji Teleamazonas za više od 311 tisuća dolara. Na isti su način kupili, pa prodali, teelevizijska prava za UEFA Superkup. UEFA je kazala kako su prava prodana u otvorenom natjecanju, te kako su prihvatili najvišu ponudu.

Infantino, koji je izabran za predsjednika FIFA-e 26. veljače, je izjavio kako pozdravlja istragu te naglasio kako je njegova odlučnost da popravi nogometnu reputaciju sada još i veća. “U mom je interesu, i u interesu nogometa općenito, da se sve otkrije”, napisao je u otvorenom pismu Infantino.

Etički odbor FIFA-e priopćio je kako je Juan Pedro Damiani, član Etičkog odbora, koji je imenovan u ‘Panama papers’ podnio ostavku. U objavljenim se dokumentima navodi kako je Damiani davao pravnu pomoć najmanje sedam tvrtki povezanih s Eugenijom Figueredom, bivšim potpredsjednikom FIFA-e. On je prošle godine uhićen u Zürichu, zajedno sa još 13 dužnosnika.

Komentiraj