Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis poslijepodne će u Strasbourgu objaviti zaključke komisije vezano uz proceduru prekomjernog deficita, gdje je pod pojačanim nadzorom Europske komisije 18 država članica.

Nakon što su zemlje članice u pismu Komisiji najavile i objasnile svoje poteze u obuzdavanju deficita, Komisija će objaviti detaljnu analizu s pojedinačnim preporukama za svaku zemlju.

Povjerenik za financije Pierre Moscovici najavio je da potom kreću razgovori s Vladama o daljnjim koracima.

“Jasno se vidi da one zemlje koje su krenule dalje i snažnije s reformama sad žanju plodove svog truda. Druge moraju podignuti ritam kako bi osigurale radna mjesta i rast za svoje građane. U tome leži ovaj izazov”, naglasio je Moscovici.

Podsjetimo, Europska komisija danas donosi i odluku o tome hoće li pojačati makroekonomski nadzor nad Hrvatskom i uvesti tzv. korektivne mjere, a ministar financija Zdravko Marić nije želio uoči Komisijine odluke spekulirati o tome kakva će ona biti.

Radi se o mjerama kakve Komisija nije primijenila nikad ni prema jednoj državi članici.

Marić ne želi nagađati odluku EK

Ministar financija Zdravko Marić nije htio u utorak nagađati kakva će biti odluka Europske komisije u pogledu postupka makroekonomskih neravnoteža, koja će biti donesena kasnije popodne na sjednici Komisije u Strasbourgu.

Na pitanje očekuje li pokretanje korektivnog postupka, ministar Marić, koji je sudjelovao na sastanku EU ministara financija, rekao je da “ne bi u ovom trenutku komentirao dok Europska komisija ne odradi svoje procedure” te da će komentirati kada odluka bude poznata.

Orešković krivi Milanovićevu vladu

“Situacija je vrlo ozbiljna, izgubili smo četiri godine, nismo vidjeli rezultate bivše Vlade i danas nam prijeti postupak korektivnih mjera. Hrvatska bi mogla biti prva zemlja kojoj prijete takve mjere. Danas sam predstavio EK naš plan i naš fokus je da se smanji dug, povećaju investicije, smanji deficit i broj nezaposlenih”, kazao je premijer Orešković krajem veljače nakon sastanka s potpredsjednikom Europske komisije.

Prošle godine EK je procijenila da se Hrvatska suočava s gospodarskim problemima i makroekonomskim neravnotežama te izdala šest naputaka, za koje kaže da je Hrvatska samo djelomično ispunila. “To se odnosi na naputke o fiskalnom okviru, reforme mirovinskog sustava, rashode proračuna, reformu tržišta rada – na svim tim područjima reforme nisu provedene na zadovoljavajuć način, jedino na području rješavanja nesolventnosti poduzeća”, kazao je tada Dombrovskis.

Komentiraj

FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.