U četvrtak je održana konferencija za novinare u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj na kojoj su prezentirani rezultati kriminalističkog istraživanja službenika Službe kriminaliteta droga Policijske uprave primorsko-goranske i službenika službi kriminaliteta droga Policijske uprave zagrebačke i PNUSKOK-a, a sve u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Istraživanje je provedeno nad 26 hrvatskih državljana i jednim stranim državljaninom zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe droga. Utvrđeno je da se više osoba udružilo u grupu koja je dogovarala, organizirala i prodavala opojne droge od travnja do prosinca 2015. godine na području Zagrebačke i Primorsko-goranske županije.

Policija vjeruje kako je ova skupina opsrbljivala više od sto korisnika. Tijekom istraživanja zaplijenjeno je oko 19 kilograma marihuane, oko pola kilograma amfetamina i manje količine drugih vrsta droga. Vrijednost zaplijenjene droge na ilegalnom tržištu procjenjuje se na oko 1.900.000 kuna.

Uhićeno je 26 osoba, od kojih je njih 16 predano pritvorskom nadzorniku. Prikupljeni dokazi ukazuju i na kaznena djela s obilježjima nasilja te nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja.

USKOK je na svojim stranicama objavio kako će provesti istragu protiv 23 hrvatska državljana (u dobi od 18 do 58 godina) i jednog slovenskog državljanina (36 godina) zbog sumne u udruživanje radi preprodaje droge. Sucu istrage u riječkom Županijskom sudu predloženo je da se 12 okrivljenika zadrži u istražnom zatvoru.

USKOK dvojicu tereti da su organizirali zločinačku skupinu u koju su uključili još četiri osumnjičene osobe te da su od travnja do prosinca ove godine nabavljali i prodavali veće količine marihuane. Iz Slovenije su na riječko područje prevezli najmanje 13 kiograma marihuane, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 780 tisuća kuna. U preprodaji je sudjelovalo još sedmero osumnjičenika.

Četiri druga osumnjičenika Uskok tereti da su od listopada ove godine do uhićenja, 16. prosinca, organizirali nabavu i prodaju marihuane u Rijeci i Zagrebu. U trećoj skupini je sedam osumnjičenika nabavljalo i prodavalo kokain i amfetamin od rujna do uhićenja. Po dogovoru, nakon uplate novca na račun u banci, preuzimali su drogu te su je u svojim stanovima i kućama miješali, prepakiravali i prodavali.

Komentiraj

FOTO:Goran Kovacic/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.