Gotovo svakodnevno konzumiranje krumpira ili čipsa u trudnoći može povećati rizik od pojave dijabetesa kod trudnica, otkrili su britanski znanstvenici koje prenosi BBC.

Razlog tomu je što škrob može potaknuti nagli porast šećera u krvi. U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ praćena je 21 tisuća trudnica koje nisu imale neku kroničnu bolest prije trudnoće. Trudnoća tijelo stavlja pred dodatne zahtjeve i kod nekih se žena tada pojavi dijabetes.

Gestacijski dijabetes obično nestaje nakon porođaja no može predstavljati dugoročni zdravstveni rizik za majku i dijete.

U okviru istraživanja znanstvenici su pokušali otkriti što čini neke trudnice izloženijima mogućnosti pojave dijabetesa.

Među praćenim trudnicama kod 854 pojavio se gestacijski dijabetes. Uočeno je da je rizik od pojave dijabetesa bio 27 posto veći kod trudnica koje su prosječno jele dva do četiri puta tjedno obroke koji su sadržavali 100 grama kuhanog, pečenog ili pire krumpira odnosno čipsa. Kod onih koje su unosile pet ili više porcija krumpira tjedno rizik se penjao do 50 posto.

Znanstvenici kažu kako bi zamjena dijela obroka krumpira tjedno drugim povrćem poništila negativni efekt.

Prema britanskim prehrambenim preporukama namirnice koje sadrže škrob poput krumpira trebale bi činiti oko trećine hrane.

Neke namirnice s visokim glikemijskim indeksom otpuštaju šećer u krv brzo a druge s niskim otpuštaju ga sporije. Unošenje namirnica s niskim glikemijskim indeksom može pomoći u liječenju dijabetesa.

Komentiraj

FOTO:Dino Stanin/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.