Temeljem neovisnog izvješća koje je provela američka komisija za ljudska prava (IACHR) obitelji 43 učenika koje su u rujnu prošle godine, po istrazi meksičkih vlasti oteli korumpirani policajci i predali ih lokalnim kriminalcima, traže novu istragu jer ne vjeruju da su ih spalili.

Ugledni istražitelji iz Čilea, Kolumbije, Gvatemale i Španjolske kategorički su u nedjelju odbacili tvrdnju meksičke vlade da su učenici spaljeni u rupi u gradu Cocula i navode “duboke nedostatke u vladinoj istrazi”.

Tvrdnju vlade da su učenici spaljeni na konferenciji za novinare opvrgnuo je jedan od istražitelja IACHR-a Carlos Beristain.

“To se nije dogodilo i istragu ne bi trebalo temeljiti na tome”, rekao je Beristain.

Otac nestalog studenta izjavio je da ne vjeruju vladinom izvješću. “Mi smo siromašni, ali nismo glupi”, rekao je.

Stručnjaci u izvješću navode da u istrazi nema ništa o autobusu u kojem su studenti bili i pozivaju se na činjenicu da su tužitelji u Chicagu otkrili da kriminalni kartel Guerreros Unidos u tajnim autobusnim odjeljcima iz Iguale u SAD krijumčari novac i drogu.

To bi mogao biti motiv za napad na učenike, smatraju neovisni istražitelji koji su u posljednjih nekoliko mjeseci intervjuirali optužene i svjedoke te ispitali moguću ulogu jedne vojne bojne koja se nalazi samo nekoliko blokova od mjesta gdje su učenici oteti.

Meksički predsjednik Pena Nieto na svom je Twitter profilu zahvalio IACHR-u na izvješću dodavši da će ga vlada analizirati.

Odvjetnik Arely Gomez izjavio je da će Vlada zatražiti novu istragu u kojoj će sudjelovati ugledni forenzičari te da će nezavisnim stručnjacima IACHR-a nastojati produžiti boravak u Meksiku.

Spaljeni ostaci žrtava pronađeni su u masovnoj grobnici na odlagalištu otpada blizu grada Iguale udaljenom 200 kilometara od Mexico Cityja.

Meksički državni odvjetnik Jesus Murillo Karam prošlog je mjeseca objavio da je mladiće otela policija po zapovijedi lokalnog gradonačelnika te da se vjeruje kako su predani pripadnicima bande koji su ih ubili, zapalili njihova tijela i potom ostatke bacili u rijeku.

Pronađeno je 11 osakaćenih i spaljenih trupala, a argentinski forenzičari identificirali su ostatke samo jednog.

Trojica pripadnika bande koji su uhićeni priznali su pogubljenje i spaljivanje velikog broja učenika. Prema njihovu iskazu policajci su predali žrtve trojici muškaraca, članova bande Guerreros Unidos.

Žrtve su bili 20-ogodišnjaci učiteljske škole u Ayotzinapi u jugozapadnoj državi Guerrero koji su autobusima i kombijima krenuli u Igualu na prosvjed zbog financijskih teškoća u kojima se našla njihova škola. Od tada im se gubi svaki trag.

U Meksiku je od 2007. u nasilju povezanom s organiziranim kriminalom i bandama ubijeno više od sto tisuća stanovnika.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.