Birališta za izvanredne parlamentarne izbore u Srbiji zatvorila su se u nedjelju 24. travnja u 20 sati, ali prebrojavanje glasova još nije okončano, a nakon sumnji oporbe u regularnost, provjeru glasova zatražili su i neslužbeni pobjednici izbora – Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića.

Naprednjaci su u utorak popodne priopćili da traže novo prebrojavanje glasova i u uvid u cjelovit birački materijal, samo dan nakon što je oporba formirala svoj pravni tim za analizu izbornog materijala.

Vođa SNS-a Aleksandar Vučić potvrdio je ranije danas da će stranka pregledati sav izborni materijal i ponovio tvrdnju da su se nakon zatvaranja birališta “događale pomalo čudne stvari”.
Vučić je neizravno optužio oporbu da je pritiscima utjecala na Republičko izborno povjerenstvo u noći nakon zatvaranja birališta.

“Zamislite da sam ja upao u neko povjerenstvo i odjednom promijenjeni rezultati, sve kako su oni htheli”, rekao je Vučić, aludirajući na drugačije podatke o strankama koje su prešle izborni prag od onih koje je on prioćio na tiskovnoj konferenciji u sjedištu SNS.

Nakon tih Vučićevih izjava, SNS je danas priopćio da je novoformirani pravni tim te stranke službeno zatražio od republičkih izbornih tijela novo prebrojavanje glasova.

U priopćenju SNS navodi da je  “i na dan izbora, i ranije” upozoravala da postoji utemeljena sumnja da su pojedine partije i grupacije svjesno kršile izborni proces  pritiskom na građane i nadležne institucije, “služeći se protuzakonitim i nedozvoljenim radnjama”, priječeći građane “da izraze svoju slobodnu volju i temeljno demokratsko pravo da oni biraju vlast koja će ih predstavljati”.

SNS ističe kako “neće dozvoliti da bilo kakvo kršenje izborne volje građana”.

Prema posljednjim rezultatima Republičkog izbog povjerenstva na temelju oko 98 posto obrađenih glasova lista Aleksandar Vučić- Srbija pobeduje osvojila je 131 mandat od 250 koliko ih ima Skupština Srbije; Ivica Dacic SPS-JS  – 29 mandta; Vojislav Šešelj i SRS 22.

Lista Za pravednu Srbiju – Demokratske stranke, u kojoj je i Demokratski savez Hrravata Vojvodine (DSHV) 16 mandata, Pokret Dosta je bilo – Saša Radulovic (16), POkret Dveri – DSS (13); koalicija Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića i Neada Čanka (SDS-LDP-LSV) 13.

U parlament ulaze i manjninske stranke – Savez vojvodanskih Madara-Ištvan Pastor- 4 mandata; lista Muamer Zukorlic- Bošnjacka demokratska zajednica Sandžaka – 2 mandata; SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin (2); Partija za demokratsko djelovanje – Ardita Sinani- 1 mandat;  Zelena stranka- 1 mandat.

Vođe većine srbijanskih oporbenih partija koje su prešle izborni prag dovode u pitanje regularnost glasovanja i oformit će zajednički pravni tim da ispita zloporabe i analizira cjelokupni izborni materijal, priopćeno je nakon sastanka u sjedištu Demokratske stranke Srbije (DSS).

Nakon što su tijekom izborne noći doveli u sumnju vjerodostojnost podataka o brojanju glasova, vođe koalicija DSS-Dveri, SDS-LSV-LD, DS, te pokrteta Dosta je bilo, istaknule su da njihovi podaci ne dovode u pitanje prelazak izbornog praga i poslije ponoći zatražili provjeru izbornog materijala u Republičkom izbornom povjerenstvu (RIK).

Naveli su da je u izbornom procesu uočeno obilje neregularnosti  i da je to “utjecalo na izražavanje slobodne volje građana”.

Rezultati izvanrednih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, po izbornom zakonodavstvu Srbije trebali bi biti službeno objavljeni do četvrtka u 20 sati.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.