Damir Novak, dugogodišnji prvak Baleta HNK u Zagrebu, preminuo je u nedjelju u 81. godini, izvijestili su iz Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU).

Riječ je o umjetniku koji je tijekom svoje tridesetogodišnje karijere odigrao gotovo sve vodeće uloge baletnog repertoara.

Podjednako uspješan u klasičnom, suvremenom i nacionalnom izričaju, ostvario je brojne baletne kreacije od kojih mnoge i danas žive u kolektivnom sjećanju publike. Interpretirao je uloge klasičnih prinčeva u baletima Pepeljuga Sergeja Prokofjeva u koreografiji Pie i Pina Mlakara, te u trolistu Petra Iljiča Čajkovskog, Labuđem jezeru u koreografiji Rostislava Zaharova, Trnoružici u koreografiji Françoise Adret i Orašaru u koreografiji Waczlawa Orlikowskog.

Tumačio je i likove tragičnih junaka kao što su Romeo u Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva u koreografiji Dimitrija Parlića, Grof Albrecht u Giselle Adolphe Adama u koreografiji Gradimira Hadži-Slavkovića, te Othello u Othellu Borisa Blachera u koreografiji Nevenke Biđin i Sonje Kastl. Od uloga herojskih ratnika naročito je bio upečatljiv kao Tatarin u Polovjeckim plesovima Aleksandra Porfirjeviča Borodina u koreografijama Margarite Froman i Zvonimira Reljića, a posebno pamtimo njegovu interpretaciju demonskih likova kao što su Đavo u Đavo u selu Frana Lhotke u koreografiji Pie i Pina Mlakara i Kaščeja u Žar ptici Igora Stravinskog u koreografiji Petera van Dyka.

Ostvario je i brojne druge uloge surađujući s mnogim istaknutim domaćim i stranim koreografima kao što su Norman Dixon, Octavio Cintolesi, Walter Gore, Dimitrije Parlić, Iko Otrin, Nevenka Biđin, Sonja Kastl, Franjo Horvat, Miljenko Vikić, Zvonimir Reljić, Maja Bezjak, Oskar Harmoš, Milko Šparemblek i dr.

Damir Novak rođen je 1935. godine u Zagrebu, gdje je završio studij na Visokoj pedagoškoj školi i baletnu školu kod Ane Roje. Angažiran je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu od 1946., kao član baletnog ansambla, da bi od 1956. postao solista, sve do odlaska u mirovinu 1981.

Bio je ravnatelj Baleta HNK u dva navrata; od 1972. do 1974. i od 1977. do 1981.

 

  • Tridesetu obljetnicu umjetničkog rada proslavio je 1982. godine ulogom Đavla u baletu Đavo u selu Frana Lhotke.

 

Gostovao je na pozornicama diljem Hrvatske i bivše Jugoslavije, te u inozemstvu; Austriji, Češkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Rusiji, Njemačkoj, Japanu, Australiji, Indiji, itd.

Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo dodijeljena mu je 2007.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakAVIONSKA NESREĆA KOD DARUVARA:Poginula dva muškarca
Sljedeći članakINTERESANTNO Hinduistički vjernici prinose žrtvu vulkanu
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.