Francusko-hrvatski slikar Louis Fachat preminuo je u četvrtak nakon duge i teške bolesti u Parizu, priopćeno je u petak iz Moderne glaerije.

Fachatovo je slikarstvo, kako se navodi, do njegove prve samostalne izložbe u Galeriji “Josip Račić” u Zagrebu 1982. bilo posve nepoznato hrvatskoj likovnoj javnosti, a prva monografija posvećena umjetnikovom životu i stvaralaštvu s tekstom Biserke Rauter Plančić, objavljena je u izdanju Moderne galerije i Art magazina Kontura 2014.

 

  • Uz promociju monografije, u studenom 2014. u Ovalnoj dvorani Moderne galerije održana je popratna izložba slikarevih radova.

 

Biserka Rautar Plančić u monografiji je istaknula kako nas je slikarstvo Louisa Fachata, koje u Hrvatskoj nije poniklo, obogatilo i s pravom se njime ponosimo. Jedna je od najzanimljivijih poveznica glasovite ĽÉcole de Paris i hrvatske likovne produkcije u drugoj polovici 20. stoljeća, naglasila je dodavši kako se u monografiji, osim prikaza slikareva stvaralaštva daje i sliku kozmopolitske prirode pariške likovne scene, bilježi dodirne točke njezinih protagonista Fachata i njegovih suvremenika te afirmira umjetničke vrijednosti europskog kulturnog kruga koje su u Hrvatskoj rado preuzimali, a često puta u povijesti i gradili.

Slikar Louis Fachat rođen je u Zagrebu 29. rujna 1926.

Komentiraj

FOTO:HINA/MODERNA GALERIJA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.