Majka sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, Aneesa Makhlouf preminula je u subotu u 86. godini, objavila je državna agencija Sana, a prenio Independent.

Makhlouf je rođena 1930. godine u lučkom gradu Lattakiji, u bogatoj obitelji sljedbenike sekte Alawite šijitskog islama. Udala se za Hafez al-Assada, Basharovog oca, 1957. godine. On je bio poručnik u zračnim snagama, koji je 1971. godine postao predsjednikom Sirije nakon nekoliko pučeva. Njegova autoritativna vladavina nastavila se sve do njegove smrti 2000. godine.

Nakon što je njen suprug postao predsjednik, Makhlouf se prilično klonila javnog života, ali bila je poznata kao matrijarhalna figura obitelji, sa veliki utjecajem na muške članove obitelji. “Bila je odana supruga i majka, Assadova najbliža povjerenica, kojoj je vjerovao najviše od svih”, napisao je Patrick Seale, Assadov biograf.

Vjeruje se kako se njen utjecaj nastavio i dugo nakon smrti Hafeza, kada je Bashar došao na vlast. Izvješća govore da je 2011. godine, kada je pobuna protiv obitelji Assad počela, Makhlouf potakla Bashara da bude nemilosrdan s prosvjednicima. Prosvjedi su se vrlo brzo proširili u građanski rat koji još uvijek traje. U njemu je smrtno stradalo više od 200 tisuća ljudi.

Kasnije je objavljeno kako je otišla iz Sirije i smjestila se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje živi njena jedina kćer Bushra.

Komentiraj

FOTO: EPA/SANA
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.