Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Splitu novu sezonu otvara u subotu, 17. listopada izvedbom najpoznatije opere Camillea Saint-Saënsa “Samson i Dalila”, u režiji Krešimira Dolenčića, koja je u produkciji Opere splitskoga HNK premijerno izvedena na ovogodišnjemu Splitskom ljetu.

 Intendant Goran Golovko istaknuo je kako mu je drago što predstava nastavlja “život” i što će publika moći uživati u glazbi i hrabroj, inventivnoj Dolenčićevoj režiji, a ravnatelj Opere Ivo Lipanović je dodao da je uživao u radu sa solistima te da mirno očekuje subotnju premijeru.

Napomenuvši da rado dolazi u splitsko kazalište, koje smatra svojim, Dolenčić je istaknuo kako je “sjajno što je u trenutku pošasti neprofesionalizma i kaosa jedna operna kuća sastavila ovako veliku francusku operu koja u sebi nosi teške zborske, solističke i baletne dijelove”. To, smatra Dolenčić, pokazuje da je splitska opera u Hrvatskoj uvijek pokazivala izrazito visok standard.

Maestro Hari Zlodre, koji će ravnati subotnjom izvedbom, zadovoljan je što je “dobio priliku raditi ‘Samsona i Dalilu’ s takvim solistima, zborom i orkestrom”.

 

  •  Operni prvak riječkoga HNK Ivana pl. Zajca Giorgio Surian, koji će nastupiti u ulozi Daganova velikog svećenika, istaknuo je da mu je drago što je “došao u spektakl”. Smatra da je riječ o “vrlo kompliciranoj, ali lijepoj operi” čija je glazba senzacionalna, a solisti odlični.

 

Kako se ističe u najavi predstave, opera “Samson i Dalila” snažno je djelo “puno zanosnoga i romantičnog žara, ali uravnoteženo klasicističkim elementima”. Operu prvobitno zamišljenu kao oratorij mnogi smatraju remek-djelom Saint-Saënsova opusa. Glazbeno gledano, dodaje se u najavi, “biblijski motiv o snažnom Samsonu kojeg svladava ženska lukavost” nije poslužio Saint-Saënsu toliko za razvijanje same radnje koliko za oblikovanje dviju opsežnih solističkih uloga s velikim arijama i duetima.

Operom će ravnati maestro Hari Zlodre, u naslovnim će ulogama nastupiti Leonardo Caimi i Terezija Kusanović, a poslije Vladimir Garić i Ivana Srbljan.

U ostalim ulogama, uz Suriana kao svećenika, nastupit će Ivica Šarić, Mate Akrap, Joško Tranfić, Špiro Boban, Saša Jakelić i Vinko Maroević. Scenografkinja predstave je Irena Kraljić, kostimografkinja Tea Bašić, a koreografkinja Larisa Navojec.

Komentiraj