Drama istaknutog hrvatskog književnika Mire Gavrana “Lutka” bit će premijerno izvedena 24. kolovoza u Danskoj u Kopenhagenu u produkciji Kazališta Badtetret i Teatra Tepsis.

Kako se ističe u najavi, dansku inačicu drame praizvedene 2012. u New Yorku, režira Erik K. Ebert, a u glavnim ulogama nastupaju Cille Elite i Elvir Ramović, koji je preveo tekst na danski jezik.

“Lutka”, koja je dosad imala čak deset premijera, od čega tri u Los Angelesu, prati muškarca koji, kada ga nakon sedam godina veze ostavi djevojka, počinje živjeti sa ženom-lutkom koja je najsavšeniji android. U šest mjeseci zajedničkog života on će s njom proći sukus muško-ženskih odnosa.

Miro Gavran jedan je od najizvođenijih hrvatskih dramatičara u svijetu. Djela su mu prevedena na 38 jezika, a po njegovim je kazališnim tekstovima do sad nastalo preko 300 premijera diljem svijeta, koje je pogledalo više od tri milijuna gledatelja. Igraju ga svugdje – od SAD-a i Južne Amerike, preko Europe i Rusije do Indije, a trenutno u nizu kazališta na najrazličitijim krajevima svijeta ima po nekoliko “živućih” drama.

Gavran je također i jedini živući dramatičar u Europi s kazališnim festivalom izvan zemlje rođenja u cijelosti posvećenom njegovim djelima. Festival Gavranfest, pokrenut 2003. u Slovačkoj, da bi potom na neko vrijeme “preselio” u Poljsku, u svojem se šestom izdanju u travnju ove godine održao u Pragu u Češkoj.

Velik dio Gavranova opusa zauzimaju knjige za djecu i mladež, a u svojim djelima autor često progovara o temama kao što su ljudska seksualnost, bračna nevjera, siromaštvo, alkoholizam, bolest i smrt.

Gavran je dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, a ove je godine nominiran za Andersenovu nagradu 2016.

Zajedno sa suprugom, glumicom Mladenom Gavran, prije 14 je godina u Zagrebu osnovao Teatar Gavran. Tijekom godina taj je putujući teatar odigrao brojne predstave diljem Hrvatske, a pored stalnih zagrebačkih izvedbi u maloj dvorani Lisinski u Zagrebu, kazalište nerijetko nastupa i u inozemstvu.

Komentiraj

FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.