Zagreb, 1.12.2015. - Drama Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb sezonu nastavlja u petak 11. prosinca praizvedbom autorskog projekta istaknutog suvremenog talijanskog pisca, glumca i skladatelja Pippa Delbona "Evanðelje", suvremene opere za koju je originalnu glazbu skladao talijanski saksofonist i skladatelj Enzo Avitabile. foto HINA / HNK Zagreb / mm

Drama Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb sezonu nastavlja u petak 11. prosinca praizvedbom autorskog projekta istaknutog suvremenog talijanskog pisca, glumca i skladatelja Pippa Delbona “Evanđelje”, suvremene opere za koju je originalnu glazbu skladao talijanski saksofonist i skladatelj Enzo Avitabile.

 Kako se ističe u najavi, “Evanđelje” (Vangelo) je nastajalo kao work-in-progress koji je u proces rada na predstavi, uz kazališnu skupinu Pippa Delbona, uključio i glumce, plesače, Orkestar i Zbor HNK-a Zagreb, a čitav će projekt rezultirati različitim i drugačijim kazališnim formama.

Riječ je o ambicioznom međunarodnom kazališnom projektu u zajedničkoj produkciji HNK-a Zagreb i Emilia Romagna Teatro Fondazione iz Modene, te u koprodukciji s kazalištima Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture iz Amiensa i belgijskim Kazalištem iz Liegea. Na projektu još surađuju i Cinématheque Suisse iz Lausanne i Teatro Comunale iz Bologne.

“Kao umjetnik strastveno posvećen scenskome eksperimentu, stvarajući u procjepu privatnoga i javnoga, autobiografije i kronike, Pippo Delbono svoju novu predstavu smišlja uz članove svoje kazališne skupine koja, homogena u svojoj različitosti, već gotovo dvadeset godina njeguje njegov kazališni izraz”, stoji u najavi.

Njegov najnoviji autorski rad praćen je i obogaćen uključivanjem desetero hrvatskih glumaca i plesača koji će, uz svoje profesionalno iskustvo, predstaviti i svoje živote snažno obilježene traumatičnim ratnim događanjima koji su oblikovali povijest, mjesta i granice njihove domovine.

Predstava svjedoči povijesnim promjenama koje se događaju u vremenu koje živimo, poput egzodusa čitavih naroda koji bježe od ratova u potrazi za skloništem na Starome kontinentu.

“Zajedničkim radom, kao aktivni sudionici stvaralačkoga postupka stvorili su suvremenu operu sagrađenu vokabularom poetskoga i književnoga jezika plesa, filma i glazbe”, dodaje se u najavi.

U predstavi nastupaju Zrinka Cvitešić, Gianluca Ballarè, Bobò, Pippo Delbono, Ilaria Distante, Simone Goggiano, Tatjana Hrvačić-Gašparac, Mario Intruglio, Franjo Kuhar, Nelson Lariccia, Iva Mihalić, Alma Prica, Vlasta Ramljak, Pepe Robledo, Grazia Spinella, Nicolae Vasc, Nina Violić, Iva Višak, Mirta Zečević i Danijela Zobunđija.

Originalnu orkestralnu glazbu i zborsku polifoniju napisao je Enzo Avitabile, dirigent je Gabriele di Iorio, autor fotografija i filmova Pippo Delbono, scenograf Claude Santerre, oblikovatelj svjetla Fabio Sajiz, a kostimografkinja Antonella Cannarozzi. Scenografija i kostimi izrađeni s u radionicama HNK-a Zagreb.

Svaki korak nove HNK-ove kazališne produkcije praćen je snimanjem Delbonova novog filma “Evanđelje”, koji nastaje u međunarodnoj švicarsko-talijansko-francusko-belgijskoj filmskoj produkciji.

Nakon zagrebačke praizvedbe, “Evanđelje” će se transformirati u dramsku verziju u kojoj će Orkestar i Zbor HNK-a Zagreb biti zamijenjeni fotografijama i video zapisima koje je Delbono snimao tijekom nastanka predstave.

Komentiraj