Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković razgovarali su u utorak sa slovačkim predsjednikom Andrejem Kiskom i ocijenili prijateljskim odnose Hrvatske i Slovačke te zaključili kako trebaju jačati gospodarsku suradnju.

Plenković je izrazio zadovoljstvo “vrlo dobrim i prijateljskim odnosima Hrvatske i Slovačke. Razgovaralo se i o mogućnostima jačanja gospodarske suradnje, posebno u području energetike, prometa i automobilske industrije”, navodi se u priopćenju vladine službe za odnose s javnošću.

Na susretu, na kojem je bila i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, izraženo je “obostrano zadovoljstvo visokim brojem slovačkih turista koji tradicionalno posjećuju Hrvatsku”.

Plenković i Kiska, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, zaključili su da Hrvatska i Slovačka moraju jačati suradnju i u okviru Europske unije, posebno kad je riječ o temama od zajedničkog interesa poput proširenja Europske unije na jugoistok Europe, kaže se u priopćenju.

Na sastanku Jandrokovića i Kiska sugovornici su “naglasili izvrsne odnose dviju srodnih i prijateljskih srednjoeuropskih država koje veže savezništvo u NATO-u, suradnja u Europskoj uniji, ali i činjenica…da je Hrvatska omiljena turistička destinacija Slovaka”, priopćio je ured predsjednika Sabora.

Razgovaralo se o daljnjim mogućnostima suradnje u okviru Višegradske skupine te Inicijative triju mora, prije svega u sektorima energetike i prometa, kao i korištenju iskustava Slovačke u pripremi za ulazak Hrvatske u Schengen te prenošenju slovačkih iskustava u predsjedanju Vijećem Europske unije, stoji u priopćenju.

Kiska i Jandroković istaknuli su važnost “jačanja gospodarske suradnje dviju zemalja, gdje postoji prostor za napredak u brojnim sektorima, te jačanja srednjoeuropske dimenzije suradnje na vertikali sjever-jug”, navodi se u priopćenju iz Sabora.

Komentiraj