Premijer Tihomir Orešković u intervjuu za Dnevnik Nove TV pričao je o rezultatima koje je Vlada postigla u 100 dana, reformama te o tome koliko je zadovoljan članovima Vlade.

Na pitanje što je u 100 dana Vladin najveći uspjeh, a što neuspjeh, premijer je kazao:

“Najveći neuspjeh, volio bih da smo donijeli neke odluke brže, možda smo malo previše vremena potrošili na kadroviranje, na nekakve pozicije. A u vezi uspjeha, mislim da smo imali kratak rok. Opet je to nova Vlada, opet je to koalicija. Donijeli smo jedan relativno kvalitetan proračun, posložili smo kvalitetne ciljeve. Gospodarski rast je dva posto, imamo plan. Deficit koji smo smanjili ispod tri posto i tu ćemo se fokusirati na slamanje duga. Da se sve to na kraju i kroz reforme koje smo predložili, uvjeren sam da ćemo donijeti kvalitetne rezultatekoji će na kraju smanjiti nezaposlenost i početi dizati standard svim građanima.”

Kakav mu je temelj ostavila bivša Vlada

“Kad smo gledali proračun trebali smo tu pronaći 2,5 milijardi kuna, što nije malo. Kada je riječ o proračunu, tu smo trebali na jedan način, prvo pokriti probleme ili rupe koje smo našli. Mislim da smo trebali malo jače raditi da bi mogli naći solucije, jer nam je cilj bio bitan, da smanjimo deficit ispod tri posto, što će biti prvi put u ne znam koliko godina, kao i ovaj dug također. Za nas to nije bio lak posao, ali na kraju smo preuzeli odgovornost.”

Jedno od pitanja upućenih premijeru Oreškoviću bilo je i pitanje vjeruju li si međusobno Tomislav Karamarko i Božo Petrov. 

“Apsolutno. Oni su partneri. Možda imaju malo oštrije mišljenje. Ali na kraju nas troje uvijek sjednemo i razgovaramo, imamo i neke dodatne rasprave. Ali, trebamo početi gledati rezultate. Mislim da po novinama imamo dosta spinova ili probnih balona. Možda neke rasprave djeluju žešće na televiziji. Kao čovjek koji je došao iz poslovnog segmenta, mislim da bi svi građani trebali gledati rezultate. Na kraju, oni će nas tu i mjeriti. A što će gledati? Indikatore. A već sad su indikatori počeli pokazivati da idemo u pravom smjeru.”

Prema istraživanju provedenom za Dnevnik Nove TV, građani misle kako je Tomislav Karamarko glavni u ovoj Vladi. Na pitanje je li mu on šef, Orešković je odgovorio:

“Nije. Ja sam premijer i mislim da se pokazalo da sam nekakve teške odluke ja donio, a opet, ja ću uvijek tražiti od gospodina Karamarka koji je predsjednik HDZ-a, stranke, ima iskustvo i također ću od gospodina Petrova tražiti savjet, jer i on ima više političkog iskustva nego ja. Bitno mi je u okruženju imati ljude koji imaju iskustva. Mislim da se tu trebamo ispuniti. U financijama, gospodarstvu ću ja imati iskustva, a isto tako će gospodin Karamarko imati iskustva u nekoliko drugih područja i ja ću iskoristiti to znanje.”

O tome je li zadovoljan svim članovima Vlade i je li moguća rekonstrukcija

“Ne, mislim da smo sada krenuli. Imali smo kvalitetan paket reformi i sad je do nas. Kad je riječ o rezultatima i mjerama, sada smo definirali što smo obećali građanima, i to je do nas sada da ispunimo. Ukoliko mi to ne ispunimo, onda kao odgovorne osobe moramo preuzeti tu odgovornost i svaki ministar će također biti odgovoran za ono što je obećao.”

Na pitanje o reformama i je li se moglo na drugačiji način, bez da se ide preko leđa građana, premijer je kazao:

Mislim da smo uveli fer reforme. Nikada nije lako i ja to razumijem i nama je svima to jasno, ali ja sam uvjeren da ono što smo obećali, ono što sam ja obećao prvi dan u Saboru, da sam tu za građane i da sve što ćemo pokrenuti, i ja isto od njih tražim povjerenje, da vjeruju da ove reforme koje smo sada uveli, da će imati pozitivne rezultate. I da ćemo možda sada trebati donijeti neke odluke koje možda bivša Vlada nije bila spremna. Ali opet, bitno je da pokrenemo, da možemo nekako pojačati te naše temelje na kojima onda možemo rasti. Uvjeren sam da ćemo vidjeti te pozitivne rezultate i na kraju će građani vidjeti da je sve to imalo smisla.

Vi tvrdite da su to vaše reforme, a neki kažu da ste u najvećoj mjeri ispunili samo ono što traži Europska komisija?

“To su opet nekakvi spinovi. Vidjet ćemo za dva tjedna što će Europska komisija imati za reći. Svi znamo da je bivša Vlada imala svoje reforme. Oni su dobili ocjenu, nekakvu dvojku. Ne znam koliko ćemo mi dobiti. Vjerujem da su ove reforme kvalitetne i da će oni prepoznati da su također fer i da će kroz naše indikatore – BDP što raste 2 posto, deficit ispod 3 posto i da će ova Vlada slomiti prvi put dug, da će oni vidjeti da je Hrvatska krenula i da idemo u pravom smjeru.”, odgovorio Tihomir Orešković u intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Komentiraj