Američke vlasti uhitile su i optužile Enriquea Marqueza, bliskog prijatelja jednog od ubojica iz San Bernardina, što predstavlja prekretnicu u istrazi o najpogibeljnijem napadu u SAD-u nakon 2001.

Enrique Marquez (24) optužen je u četvrtak za planiranje “terorističkih zločina” sa Syedom Farookom 2011. i 2012. na sveučilištu i autocesti.

Optužen je da je “ilegalno” opskrbio Syeda Farooka eksplozivom i s dvije puške korištene u pokolju u San Bernardinu u kojem je smrtno stradalo 14 osoba a 22 ih je ranjeno prije dva tjedna.

Marquez je radio kao agent sigurnosti a želio je ući u američku mornaricu. Optužen je i jer je “prevario savezne imigracijske vlasti lažnim vjenčanjem”.

Vjenčao se sa ženom čija je sestra udata za brata Syeda Farooka, ruskom imigranticom koja je plaćala Enriqueu Marquezu 200 dolara mjesečno.

Prijeti mu najviše 15 godina zatvora za optužbe za terorizam, a 10 godina za druge dvije optužbe.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.