Stoka obitelji Markić, pet bikova s kojima su prosvjedovali ispred Ministarstva poljoprivrede i Agencije za poljoprivredno zemljište, u petak poslijepodne su komunalni redari uz nazočnost policije utovarili u kamion i ona je odvezena, a dvojicu članova obitelji Markić prethodno je odvezla policija.

Ranije poslijepodne policija je blokirala dio ceste u blizini prostora na kojem su bili bikovi, a koji je bio ograđen policijskom trakom te kraj kojega je bio parkiran kamion za prijevoz stoke, a nakon nekoliko pokušaja redari su uspjeli bikove utovariti na kamion.

Sam dolazak komunalnih redara i policije izazvao je žestok verbalni prosvjed braće Markić (Ivana i Saše) koji su poručivali da “ne rade to što su naumili” te da nemaju novca da plate odvoz bikova.

Nakon nekog vremena braća su se maknula s tog prostora i nalazila se u blizini od kuda ih je odvezla policija.

Zbog raspodjele državne zemlje prema zadnjem natječaju raspisanom za grad Đakovo, braća Markić, iz Đurđanaca pokraj Đakova, od jučer ujutro s pet bikova prosvjedovali su ispred Ministarstva poljoprivrede i Agencije za poljoprivredno zemljištem, a uz prosvjed u Zagrebu danas su prosvjedovali i u blizini Đakova.

Jutros su, naime, iz svog sela krenuli sa 140 krava prema središtu Đakova, no policija ih je zaustavila na ulazu u Pisak Đakovački, rubni dio grada.

  • Stoka obitelji Markić odvezena je iz zagreba, a dvojica članova obitalji uhićena su.
  • Dolazak komunalnih redara i policije izazvao je žestok verbalni prosvjed braće Markić.

Stoka je na tamošnjem poljskom putu provela nekoliko sati, a oko 13 sati obitelj Markić vratila ju je na svoje gospodarstvu, doznaje se od Saše Markića, koji kaže da će obitelj ponovno izvesti stoku na ulice iza žetve, kada ovrši pšenicu s polja.

Obitelj Markić prosvjeduju zbog toga što je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u vlasništvu te obitelji na zadnjem natječaju grada Đakova (iz 2011. godine), kako tvrde, oduzeto 37 hektara zemlje, koju su obrađivali u zakupu 15-ak godina, a ta je zemlja, kažu, neosnovano dana stočaru iz susjednih Budrovaca.

Ne tražimo mi neku novu, dodatnu, drugu zemlju, nego samo ono što smo godinama obrađivali i prihranjivali. Stočaru iz Budrovaca tih 37 hektara dodijeljeno je na temelju pogodovanja i krivotvorenja podataka i dokumentacije, kažu Markići.

Njima je istovremeno ponuđeno 184 hektara državne zemlje iz interventne mjere prema stočarima, no oni te površine odbijaju jer tvrde da je riječ o godinama neobrađivanim i zaraslim u šikaru.

Markići uzgajaju oko 700 grla stoke, a obrađuju 622 hektara. Nedavno im je, podaci su Agencije, dodijeljeno 331 hektara pašnjaka pa će u ARKOD-u imati ukupno upisano 807 hektara.

Agencija je, temeljem interventne mjere dodjele zemlje stočarima, Markićima ponudila 184 hektara, no Saša Markić kaže da te površine ne žele prihvatiti jer je riječ o zapuštenim, neobrađivanim površinama koje treba skupo pripremiti za ratarenje te iskrčiti. Uz to, površine su, kako kaže, daleko od Đakova, u požeškom i brodskom kraju, kažu članovi te obitelji.

Komentiraj