Većina radnika Tvornice industrijske i brodske opreme “3. maj” (TIBO) u četvrtak se na skupu očitovala za prekid štrajka i nastavak proizvodnje, a hoće li svi povući ovrhe za plaće i hoće li proizvodnja uskoro biti nastavljena, trebalo bi se znati sljedećih dana.

 Po riječima povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske Željka Bilića, od 74 nazočna radnika, za prekid štrajka bilo ih je 60, a 14 ih je bilo protiv.

Bilić je nakon skupa radnika rekao da Uljanik “igra prljavu i nepoštenu igru“ te da uvjetuje isplatu druge tranše pozajmice za plaće povlačenjem svih radničkih ovrha za plaće iako je već upisao hipoteku na zemljište tvornice u ukupno dogovorenoj svoti pozajmice. Dodao je da će Štrajkaški odbor, ako svi radnici do sutra povuku ovrhe, prekinuti štrajk, te da će se, ako to ne učine, a Uljanik ne uplati novac, štrajk nastaviti.

Član Uprave Matko Pekić izjavio je kako je danas zamolio radnike da povuku ovrhe kako bi svi radnici bili u ravnopravnom položaju da se isplate plaće i nastavi proizvodnja. Rekao je da se danas od ukupno 55 radnika koji su pokrenuli ovrhe njih 14 očitovalo da ih ne želi povući.

Pekić je jučer, uoči skupa radnika, rekao da je Uljanik, najveći poslovni partner tvornice, iznio prijedlog kako bi se TIBO „pomaknuo s mrtve točke“, a po kojem bi se povećala svota druge tranše pozajmice s 850 tisuća na oko milijun kuna i od koje bi svim radnicima bila isplaćena plaća za studeni te dio neisplaćenih plaća za listopad. Radnici bi zauzvrat povukli ovrhe za plaće, čime bi se omogućila deblokada računa tvornice, koja bi počela raditi. S obzirom na isplatu u prosincu, u mjesec dana dobili bi ukupno tri plaće, a tvornica bi im dugovala još tri.

Brodogradilište “3. maj” (Uljanik grupa) nedavno je upisalo založno pravo na zemljište TIBO-a vrijedno 8,5 milijuna kuna. Prva hipoteka od 3,5 milijuna kuna odnosi se na avanse za novogradnju, a druga od pet milijuna kuna na pozajmicu Uljanika za isplatu plaća u TIBO-u. Veći dio je isplaćen, a očekuje se još isplata oko 1,7 milijuna kuna.

Radnici i sindikat nadali su se za će tvornicu kupiti Uljanik, ali je jedinu ponudu na javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju predao  samoborski DIV, kojemu bi uskoro trebali biti ponuđeni uvjeti kupnje.

Komentiraj

FOTO:Nel Pavletic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.