Ukrajina je obustavila kupnju ruskog plina nakon prekida rusko-ukrajnskih pregovora o nastavku opskrbe plinom u idućih tri do šest mjeseci, no ukrajinska državna energetska kompanija Naftogaz objavila je da će nastaviti transportirati ruski plin ostalim europskim kupcima.

To je već drugi put u manje od godinu dana da se prekida isporuka ruskog plina Ukrajini. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak nazvao je tu odluku “nesretnom”.

Moskva je podigla cijenu plina Ukrajini nakon što je u veljači 2014. godine svrgnut ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič. U lipnja 2014. prekinula je isporuke plina nakon eskalacije sukoba između vlade u Kijevu i pro-ruskih pobunjenika na istoku.

 

  • Ukrajina je obustavila kupnju ruskog plina nakon prekida rusko-ukrajnskih pregovora o opskrbi
  • Naftogaz je objavio da će nastaviti transportirati ruski plin ostalim europskim kupcima

 

 

Od tada je Europska unija, koja posreduju u rusko-ukrajinskim pregovorima oko cijene, dogovorila niz privremenih sporazuma, koji se trebaju obnavljati svaka tri mjeseca.

“Budući da je 30. lipnja istekao dodatni sporazum između Naftogaza i Gazproma, a uvjeti daljnjih isporuka ruskog plina Ukrajini nisu dogovoreni na trilateralnim pregovorima u Beču, Naftogaz obustavlja otkup od ruske kompanije”, priopćio je Naftogaz.

Ukrajina troši oko 50 milijardi prostornih metara (BCM) plina godišnje, šri čemu sama proizvodi oko 20 bcm, dok ostatak uvozi. Dvije zemlje vodile su u proteklih nekoliko godina nekoliko teških pregovora oko cijena plina, a Rusija je obustavljala isporuke 2006., te u zimi 2008. na 2009. godine.

Komentiraj