Ujedinjeni narodi objavili su u subotu da planiraju okupiti zaraćene strane u Siriji 25. siječnja u Ženevi kako bi počele pregovore o prekidu gotovo petogodišnjeg građanskog rata.

UN-ov posrednik Staffan de Mistura planira okupiti predstavnike sirijske vlade i “najšireg mogućeg spektra sirijske oporbe i drugih”, rekao je njegov glasnogovornik.

“Očekuje punu suradnju svih relevantnih sirijskih strana u ovom procesu. Događaji na terenu ne bi to smjeli spriječiti”, dodao je.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je 18. prosinca usvojilo rezoluciju o mirovnom procesu u Siriji.

Podržalo je plan koji su svjetske sile dogovorile u Beču, a koji poziva na prekid vatre, pregovore sirijske vlade i oporbe i predviđa rok od otprilike dvije godine za osnivanje vlade nacionalnog jedinstva i održavanje izbora.

Rezolucija poziva UN da početkom siječnja sazove mirovne pregovore.

Sirija je spremna sudjelovati na mirovnim pregovorima u Ženevi i nada se da će dijalog pomoć u formiranju vlade nacionalnog jedinstva, rekao je sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem u četvrtak tijekom posjeta Pekingu.

Saudijska Arabija održala je početkom mjeseca konferenciju na kojoj je pokušala formirati oporbeni blok.

Na summitu je dogovoreno osnivanje tajništva od 34 člana za nadzor mirovnih pregovora i odbora koji će izabrati oporbene pregovarače.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.