Sirijski mirovni pregovori u Ženevi u srijedu su pokazali prve znakove napretka nakon što su predstavnici oporbe kazali da su pregovarači predsjednika Bashara al-Assada pristali pod ruskim pritiskom prvi put razmotriti oporbene zahtjeve za političkom tranzicijom.

Šestodnevni pregovori pod okriljem UN-a, prvi u gotovo 10 mjeseci, fokusirani su na pripremu konkretnijih pregovora kasnije.

No nakon dvosatnog razgovora s UN-ovim posrednikom Staffanom de Misturom u srijedu, oporbeni pregovarač Nasr al-Hariri rekao je novinarima da su “dobro počeli”.

“Prvi smo put imali doista duboke razgovore”, rekao je. “Primjećujemo sada da je pitanje političke tranzicije postalo glavna tema na stolu.”

Oporba želi razgovarati o “političkoj tranziciji” jer je smatra načinom da se prekine Assadovu autokratsku vladavinu.

Takav politički ustupak vlade, nakon velikih pobjeda na bojišnici, do sada nije dolazio u obzir, sudeći po izjavama Assadova glavnog pregovarača Bashara al-Ja’afarija. Hariri smatra da je na njega sada možda izvršen pritisak.

“Čuli smo od De Misture da zbog ruskog pritiska, a to je znak koji može biti ohrabrujući, postoji spremnost da se pozabave pitanjima iz UN-ove rezolucije 2254 i što je nama najvažnije političkom tranzicijom”, rekao je Hariri.

Rezolucija 2254 predviđa političku tranziciju uključujući novi ustav, izbore pod nadzorom UN-a i transparentnu i odgovornu vladu.

Hariri bi se kasnije u srijedu trebao sastati sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Genadijem Gatilovom, što se također smatra prekretnicom jer je prije godinu dana Rusija kao i Sirija smatrala sirijsku oporbu teroristima.

Dvojica zapadnih diplomata kazala su da je sirijska vlada pristala razmotriti De Misturina tri politička načela. No i dalje ustraje pri svojem stajalištu da borba protiv terorizma mora biti prioritet i dio pregovora.

Borbe u Siriji nisu prestale unatoč prekidu vatre dogovorenom uz posredovanje Rusije, Irana i Turske. Novi krug pregovora o prekidu vatre očekuje se 14. ožujka, prenijele su ruske novinske agencije.

Komentiraj