Grčki parlament je u noći s petka na subotu velikom većinom glasova podržao novi paket mjera na temelju kojih bi premijer Alexis Cipras trebao nastaviti pregovore s međunarodnim kreditorima o nastavku financijske pomoći.

Iako je i sam Cipras pred parlamentom priznao da se radi o “teškim” mjerama, na kraju je od 300 zastupnika ukupno 251 glasovao “za”, 32 je bilo “protiv”, osam je bilo “suzdržano”, a devet nije bilo nazočno sjednici koja se protegla do duboko u noć.

Protiv novog prijedloga, koji predstavlja kombinaciju povećanja poreza i smanjenja potrošnje, izjasnilo se sedam zastupnika vladajuće Syrize, dok ih je osam bilo suzdržano, no potrebna većina nije bila upitna jer su paket mjera podržale proeuropske oporbene stranke.

  • Nakon dobivene podrške u parlamentu Cipras je objavio da sada ima “snažan mandat za dovršenje pregovora kako bi se postigao ekonomski vjerodostojan i socijalno pravedan sporazum”.

Uoči glasovanja grčkih parlamentaraca agencije AFP i Reuters objavile su neslužbenu informaciju da su Europska komisija, Europska centralna banka i Međunarodni monetarni fond pozitivno ocijenili novi prijedlog grčke Vlade kao osnovu da Grčka počne pregovore o novom programu pomoći teškom ukupno 74 milijarde eura.

Na temelju preporuka triju institucija mogućnost otvaranja pregovora trebali bi razmotriti ministri financija zemalja eurozone na sastanku u Bruxellesu u subotu, a ako oni to podrže odluku o prihvaćanju grčkog prijedloga mogli bi donijeti vođe zemalja EU-a na izvanrednom summitu u nedjelju.

Uoči sastanka ministara financija eurozone oglasila se i Bijela kuća podržavši prijedlog novih mjera u zamjenu za nastavak financijske pomoći i ostanak Grčke u eurozoni.

Ostanak u eurozoni također podržava velika većina Grka, pokazala je anketa objavljena u petak, po kojoj se čak 84 posto ispitanika izjasnilo za euro, dok je samo 12 posto podržalo povratak na drahmu.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.