Sjedinjenim Državama i drugim velikim silama se ne žuri postići sporazum o o nadzoru nukelrane tehnologije s Iranom rekao je državni tajnik SAD-a John Kerry u četvrtak i time naznačio da nekoliko sati prije isteka roka kojega je postavio Kongres SAD-a sporazum s Iranom nije izgledan.

Pored Kerryjeve izjave još jedan znak da sporazum nije blizu je izjava glavnog savjetnika iranskog vrhovnog vođe, koju je prenijela  iranska novinska agencija Tasnim, da se u razgovorima o sporazumu po kojem bi Iran ograničio svoj nuklearni programu zamjenu za ublažavanje sankcija, trebaju poštivati krajnje granice Teherana.

  • “Ovdje smo jer vjerujemo da postižemo stvaran napredak”, rekao je Kerry novinarima u austrijskoj prijestolnici. “Nećemo žuriti i neće nas se požurivati”.

“Sporazum se može postići samo ako se poštuju naše točke od kojih ne možemo odstupiti “, rekao je Ali Akbar Velajati, savjetnik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija. On je također optužio Kerrya da daje izjave koje su “dio američkog psihološkog rata protiv Irana”.

Velajati je svoju izjavu dao nakon što je iranski viši dužnosnik u Beču optužio SAD i druge države da mijenaju svoja stajališta i odstupaju od prijelaznog dogovora postignutog  2. travnja koji je trebao biti temelj za konačan sporazum.

“Ovdje smo jer vjerujemo da postižemo stvaran napredak”, rekao je Kerry novinarima u austrijskoj prijestolnici. “Nećemo žuriti i neće nas se požurivati”.

 

Kerry je, međutim, rekao da strpljenje Wahingtona nije neograničeno. “Ne možemo čekati zauvijek. Ako se ne donesu teške odluke, potpuno smo spremni okončati ovo”.

Kerry nije rekao koliko bi pregvori još mogli trajati no Bijela kuća je ubrzo nakon njegove izjave rekla da se pregovori vjerojatno neće otezati mnogo tjedana.

Govoreći novinarima pod uvjetom da ostane neimenovan, viši iranski dužnosnik je odgovornost za neuspjeh pregovora nastojao prebaciti na zapadne zemlje.

“Bilo je promjena stajališta… posebice od prošle noći”, rekao je dužnosnik. “Odjednom svi imaju svoje točke od kojih ne mogu odstupiti. Britanija ima svoju točku, SAD ima svoju, Francuska, Njemačka…“.

Dužnosnik je također rekao da Iran želi vidjeti hoće li SAD “napustiti svoju opsesiju sankcijama”.

Ukoliko se sporazum ne postigne do šest ujutro u Beču  kongres SAD-a, u kojem glavnu riječ imaju republikanci, imat će 60 umjesto 30 dana za raspravu o njemu a administracija Baracka Obame se pribojava da bi to dodatno vrijeme moglo potkopati sporazum.

Iranski  zamjenik ministra vansjkih poslova Abas Araki je rekao da su glavni tekst konačnog sporazuma, kao i pet tehničkih aneksa, “oko 96 posto gotovi”.

Iako je ukidanje sankcija velikim dijelom dogovoreno među najspornim točkama ostao je zahtjev Teherana za okončanje embarga Vijeća sigurnosti UN-a na uvoz konvencionalnog oružja, rekao je Araki. Među ostalim spornim točkama su iransko istraživanje i razvoj naprednih centrifuga te pristup iranskim vojnim i nuklearnim postrojenjima.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.