Iz SDP-a su u četvrtak priopćili kako su se primakli ključnim stajalištima i preduvjetima Mosta za uspješan nastavak pregovora o sastavljanju nove vlade, pokazujući da mogu i znaju preuzeti odgovornost u donošenju važnih i teških odluka, za razliku od HDZ-a koji, ističu, zavlači Most te nije u stanju donijeti jasne odluke.

 U SDP-u odbacuju sumnje koje je HDZ izrazio u otvorenost i iskrenost njihovih stavova. nakon što su jučer službeno potvrdili svoje stavove i prihvatili preduvjete za buduću suradnju s Mostom u formiranju saborske većine i nove vlade. Za HDZ, “naše političke oponente, a koji su ujedno i potencijalni partneri u ovom procesu”, kažu kako ih očito brine činjenica da su u SDP-u korigirali neka svoja ranija stajališta.

“Upravo zato želimo podsjetiti da se Hrvatska trenutno nalazi u fazi pregovaračkog procesa oko konstituiranja Sabora i formiranja Vlade. Pregovarački proces podrazumijeva uvažavanje stajališta partnera u pregovorima. Podrazumijeva i jasna polazna stajališta koja su tijekom dijaloga, u svrhu iznalaženja najboljeg rješenja, podložna promjenama, što je prihvatljivo i razumljivo u svakom procesu pregovaranja. Prema tome, jasno je da smo se u ovoj fazi pregovora primakli ključnim stajalištima i preduvjetima MOST-a za uspješan nastavak pregovaračkog procesa”, poručuju iz SDP-a.

Tvrde kako je njihova koalicija Hrvatska raste pokazala da može i zna preuzeti odgovornost i rizike te donositi važne i teške odluke što, ističu, dokazuju već posljednje četiri godine rada u Vladi i Saboru, tijekom kojih su uveli reda u državi i izvukli Hrvatsku iz krize, o čemu govore svi relevantni podaci.

“HDZ je pokazao da nije u stanju ni donijeti jasne odluke niti ih otvoreno i jasno komunicirati s potencijalnim partnerima i s javnošću”, kažu u SDP-u.

Kao prvi primjer takvog HDZ-ovog ponašanja navode njihovo zavlačenje do zadnjeg trenutka kod pokušaja konstituiranja Sabora, da bi u konačnici na samoj sjednici HDZ odbio podržati Mostovca Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora, unatoč punoj potpori tom kandidatu od strane SDP-a i njihove koalicije.

Drugi primjer su, dodaju, HDZ-ovi nedorečeni i kontroverzni odgovori na preduvjete za suradnju s Mostom.

“Naš stav je da HDZ i Domoljubna koalicija u svojim Zaključcima nisu ispunili uvjete definirane od strane Mosta, odnosno da su implicitno odbili mogućnost tripartitne vlade s Mostom i koalicijom Hrvatska raste. Nadalje, smatramo da nisu nedvosmisleno prihvatili prijedlog Mosta o nestranačkom mandataru, već tek otvorili ‘mogućnost razgovora’ o tome. Štoviše, čelnik HDZ-a gospodin Tomislav Karamarko u svojoj izjavi medijima nakon spomenute odluke Mosta najprije je ostavio ‘mogućnost da i on bude mandatar’, a zatim nekoliko puta ponovio (zadnji put danas) raniju tezu da ‘Domoljubna koalicija ne može surađivati sa SDP-ovom koalicijom’ što je u potpunoj suprotnosti sa svim do sada javno iznesenim uvjetima Mosta”, ističu u SDP-u.

Navode kako radi kolega iz Mosta i ukupne hrvatske javnosti žele napomenuti da su na prvotnu odluku Mosta, da nastavi razgovore samo s Domoljubnom koalicijom, reagirali upravo zbog ocjene da Domoljubna koalicija nije jasno i nedvosmisleno prihvatila preduvjete Mosta.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.