Predstojnik Klinike za kirurgiju KBC Split Zdravko Perko opovrgnuo je tvrdnje iz anonimne prijave iz prosinca 2015., na temelju koje je Ministarstvo zdravlja poslalo inspekciju u bolnicu, o sukobu interesa zbog suvlasništva u tvrtki Doctum, kao i da je bio predsjednik bolničkog povjerenstva za javnu nabavu, budući da takvo tijelo u KBC Split uopće ne postoji.

 Perko navodi kako je kod preuzimanja dužnosti predstojnika Klinike u studenome 2013.  sa sanacijskim upraviteljem i upravnom službom raspravio okolnosti s tvrtkom Doctum d.o.o, kojoj je suvlasnik s nevjenčanom suprugom Mašom Širolom, direktoricom tvrtke.

 “Zaključeno je da nema nikakvih razloga koji bi priječili njegovo prihvaćanje funkcije predstojnika, jr nema nikakvog sukoba interesa niti mogućnosti možebitnog pogodovanja s obzirom na okolnosti javnog nadmetanja i samostalnog liječnika pri uporabi različitih medicinskih proizvoda”, stoji u demantiju kojeg je Hini uputio Perkov odvjetnik.

 Perko ističe kako je prije preuzimanja dužnosti predstojnika potpisao i odgovarajuću izjavu kojom se odrekao i bilo kakve mogućnosti sudjelovanje u povjerenstvima za javna nadmetanja, kao i u odobravanju naručivanja potrošnog materijala za Kliniku za kriurgiju.

 Ističe kako KBC Split lijekove i medicinske proizvode nabavlja od nekoliko desetaka različitih dobavljača te da tvrtka Doctum nema potpisan ugovor o nabavi s tom bolnicom, nego je ugovor potpisan s veledrogerijom Medika d.d., koja te proizvode isporučuje i drugim bolnicama. Također napominje da tvrtka Doctum izravno ili neizravno, preko postupaka javne nabave, prodaje različite proizvode u više od desetak zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

 Perko demantira i navode iz anonimne prijave o lošoj kvaliteti kiruškog materijala, odnosno samošivača – staplera, te kaže kako se stapleri tvrtke Frankenman koriste u brojnim bolnicama u Hrvatskoj, Europi i svijetu, te da tijekom tijekom njihove uporabe u protekle tri godine nije bilo nikakakvih komplikacija.

 U Klinici za kirurgiju dostpuni su svi stapleri koji se nalaze na hrvatskom tržištu. Tijekom operacijskog zahvata kirurzi koriste različite vrste staplera isključivo po svojoj osobnoj i slobodnoj procjeni, a u najboljem interesu pacijenata, tvrdi Perko.

 U demantiju direktorice tvrtke Doctum Maše Širola navodi se, među ostalim, kako je iz KBC-a Split dobiveno mišljenje da ne postoje pravne zapreke i da ne može biti riječi o sukobu interesa, te da tvrtka može izravno ili posredno poslovati s tom bolnicom.

 Ministarstvo zdravlja je, po objavi anonimne prijave u medijima, provelo inspekcijski nadzor u splitskoj bolnici, nakon čega je uputilo zahtjev Upravi za sustav javne nabave i stručnu pomoć Ministarstva gospodarstva za provođenje nadzora nad postupcima nabave šivača.

Komentiraj

FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.