Knjiga engleskog filozofa Bernarda Williamsa “Smisao prošlosti – ogledi o povijesti filozofije” predstavljena je u četvrtak u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

O knjizi jednog od najistaknutijih britanskih filozofa 20. stoljeća govorili su filozofi Stipe Kutleša, Matej Sušnik, Luka Boršić i prevoditelj Filip Grgić.

Kutleša je rekao kako Williams naglašava da je razumijevanje konteksta jedno od najvažnijih područja te kako je autor zainteresiran za povijest filozofije.

apadna filozofija počiva na onom što su nam Grci ostavili u naslijeđe, napomenuo je i dodao kako Williams povijest filozofije gleda kao filozofiju, a ne povijest. Podsjetio je kako Williams smatra da je povijest filozofije filozofiranje, a ne nešto drugo.

Po Sušnikovim riječima, Williams na povijest filozofije nije gledao kao povijest ideja, nego kao filozofiranje. Smatra i kako je Williams najveći moralni filozof druge polovice 20. stoljeća.

Luka Boršić ustvrdio je kako je Williams u grčkoj filozofiji tražio ono čega nema u današnjem filozofiranju.

Po Grgićevim riječima, Williams je bio jedan od vodećih anglosaksonskih filozofa koji se bavio poviješću filozofije.

Knjigu “Smisao prošlosti – ogledi o povijesti filozofije” objavila je Matica hrvatska.

Engleski filozof Bernard Williams rodio se 1929., a umro 2003. Predavao je filozofiju na sveučilištima u Oxfordu, Cambridgeu, Berkeleyu i Londonu. Djela su mu prevođena na njemački, francuski, španjolski, talijanski, rumunjski, poljski, litavski, turski, japanski i hrvatski jezik.

Komentiraj