Predsjedništvo SDP-a je u subotu navečer donijelo je odluku o prijedlogu Mosta da potpišu sporazum o tripartitnoj vladi na čelu s nestranačkim premijerom ili kandidatom Mosta, izjavio je novinarima nakon sjednice potpredsjednik stranke Zlatko Komadina, koji nije želio otkriti o kakvoj je odluci riječ.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović sa suradnicima je nakon sjednice Predsjedništva otišao prema sjedištu Mosta na dogovor sa čelnicima Mosta i HDZ-a Božom Petrovom i Tomislavom Karamarkom. No, Karamarko je ubrzo otišao sa sastanka i objavio  kako, prema odluci Predsjedništva stranke, ne može potpisivati uvjete što ih je ponudio Most.

Potpisivanje sporazuma SDP-u i HDZ-u dan ranije je na zajedničkom sastanku predložio čelnik Mosta Božo Petrov, a kako su čelnici dviju koalicija odbili potpisati ponuđeno dok se o tome ne očituju stranačka tijela, dao im je rok od 24 sata za odgovor.

Most je u subotu objavio “preliminarni okvir dogovora” koji je ponudio dvjema velikim koalicijama za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove vlade, kojom bi, kako predlažu, predsjedavala konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta.

Uvladi bi sjedili predstavnici HDZ-ove i SDP-ove koalicije te stručne nestranačke osobe, svi na temelju konsenzusa.Uz dužnosnika u Vladi i Saboru, konsenzusom bi se imenovali i kandidati za sva druga tijela i ustanove u nadležnosti Vlade.

Komentiraj