Više od 2200 delegata SDP-ove Izborne konvencije u subotu će birati nova stranačka tijela – Predsjedništvo i Glavni odbor SDP-a.

Dio delegata na konvenciji je po funkciji – zastupnici, članovi Glavnog odbora te predsjednici gradskih i županijskih organizacija, a dio su ih, sukladno kriterijima koji uključuju broj članova, izborni uspjeh itd., izabrale gradske i općinske organizacije.

Konvencija će početi izvješćem o radu od protekle izborne konvencije 2012. godine, koje će podnijeti predsjednik stranke Zoran Milanović koji je prije dva tjedna, po načelu ‘jedan član – jedan glas’, ponovno izabran za predsjednika SDP-a nakon što je pobijedio protukandidata Zlatka Komadinu.

Delegati će nakon toga pristupiti glasovanju za tijela stranke – 17 članova Predsjedništva i 103 člana Glavnog odbora.

Glasovanje će se, kao i na prethodnoj konvenciji, provesti elektroničkim putem.

Stranačka tijela se biraju uz poštovanje zastupljenosti, na način da je za Glavni odbor predviđena kvota koja pripada svakoj županijskoj, gradskoj i općinskoj te organizaciji SDP-a u Gradu Zagrebu, dok je za Predsjedništvo osigurana regionalna zastupljenost.

U izboru svi delegati glasuju za sve članove tijela, bez obzira iz koje regije ili organizacije dolaze.

Po izboru Predsjedništva, izabrani članovi tog tijela odlučit će hoće li se kandidirati za potpredsjednike stranke te će se između onih koji izraze interes izabrati četiri potpredsjednika.

Predsjednika Glavnog odbora na prvoj će sjednici izabrati sam novi Glavni odbor, koji bira i glavnog tajnika stranke te predsjednika i članove statutarne komisije.

Komentiraj

FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.