Katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao je u petak kako napadi u Kataloniji neće promijeniti put prema neovisnosti te sjeveroistočne pokrajine Španjolske.

Vlada Katalonije je za 1. listopada najavila referendum o neovisnosti koji je prema španjolskom ustavu nezakonit. “Bijedno je miješati vladine planove o neovisnosti s jučerašnjim terorističkim napadom u Barceloni te sinoćnjim u Cambrilsu”, rekao je Puigdemont u razgovoru za španjolsku radijsku postaju Onda Cero. “Žalosno je da se ovo koristi za politiku na takvoj razini”, dodao je.

Španjolski premijer Mariano Rajoy je u četvrtak navečer doputovao u Barcelonu iz rodne sjeverne pokrajine Galicije gdje je bio na odmoru. Na konferenciji za medije pozvao je na jedinstvo Španjolske u borbi protiv terorizma.

“Znamo da se teroriste pobjeđuje institucionalnom ujedinjenošću i policijskom suradnjom. Nikada ne zaboravimo kako je Španjolska jedan narod, ujedinjen u vrijednostima zbog kojih smo ponosni – demokraciji, slobodi i ljudskim pravima”, izjavio je Rajoy u četvrtak u Barceloni. Ondje je doputovao s potpredsjednicom vlade, zaduženom za razgovore s katalonskom vladom, te u pratnji ministra unutarnjih poslova.

Napad za kojeg je odgovornost preuzela Islamska Država dogodio se 45 dana prije najavljenog referenduma. Rajoyeva vlada desnog centra već tjednima ponavlja kako se referendum neće održati jer je suprotan španjolskom ustavu koji garantira cjelovitost zemlje.

Katalonija, regija sa 7,5 milijuna stanovnika, jedan je od najrazvijenijih dijelova Španjolske s rekordnim brojem turista ove godine. Stranke koje zagovaraju nezavisnost imaju većinu mjesta u regionalnom parlamentu. U petak u 12 sati su se na Trgu Katalonije, u srcu Barcelone, okupile tisuće građana odavši počast žrtvama napada. Održana je minuta šutnje a među okupljenima su španjolski kralj Felipe VI, premijer Rajoy i predsjednik regije Puigdemont.

Jureći kombi na ulici La Rambli ubio je u četvrtak 13 a ozlijedio više od 100 osoba dok je u noći u primorskom gradići Cambrilsu drugi kombi ozlijedio šest prolaznika i jednog policijaca. U Cambrilsu je ubijeno pet navodnih napadača a zasad su privedene tri osobe povezane s napadom u Barceloni. Policija traga za vozačem kombija s La Ramble.

To je najkrvaviji napad u Barceloni od 1987. godine kada je u bombaškom napadu pripisanom baskijskoj separatističkoj skupini ETA-i poginula 21 osoba.

Komentiraj