Predsjednik iračkog Kurdistana Massoud Barzani potvrdio je u petak, na posljednjem skupu kampanje u Erbilu, da će se referendum o neovisnosti održati u ponedjeljak.

“Sada referendum više nije u mojim rukama, kao ni političkih stranaka, on je u vašim rukama”, rekao je pred okupljenima na nogometnom stadionu glavnog grada autonomne regije.

“Spremni smo na ozbiljan dijalog s Bagdadom, ali nakon 25. rujna jer je sada prerano”, dodao je.

Kurdski čelnik je posljednjih dana održao više skupova u Kirkuku, Suleimaniyehu, Zakhu, Dohouku, gdje je isticao jednaka uvjerenja, dok traju pregovori kako bi ga se potaknuo na promjenu stajališta, rekli su dužnosnici bliski tim razgovorima.

“Ništa nije zaključeno, nastavljamo razgovarati kako bi mu ponudili ozbiljna jamstva koja će ga potaknuti da promijeni stajalište”, rekao je jedan neimenovani sudionik pregovora.

Kurdske vlasti tvrde da nakon pobjede “da” ne bi uslijedila objava neovisnosti već bi ta pobjeda bilo sredstvo pritiska kojim bi se od središnje vlasti u Bagdadu postigli ustupci u vezi sporova povezanih s naftom i financijama.

Komentiraj

FOTO:EPA/MOHAMED MESSARA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.