Republikanski kandidat za Bijelu kuću Donald Trump u četvrtak je osigurao većinu zastupnika potrebnih za stranačku nominaciju na američkim predsjedničkim izborima, objavila je agencija Associated Press, oslanjajući se na vlastite podatke.

Republikanska stranka ne prikuplja službene informacije o broju zastupnika koje su kandidati osigurali u predizbornima, a većina američkih medija oslanja se na vlastite procjene, zbog čega se u različitim državama procjene neznatno razlikuju.

Naime, u nekim saveznim državama zastupnici mogu glasati za kandidata po vlastitom izboru, što ne mora biti povezano s rezultatima predizbora.

No Donald Trump je, po pisanju AP-a, već osigurao 1238 zastupnika. Agencija je do tog broja došla na temelju odgovora “slobodnih” zastupnika, osobito u Oklahomi. Potrebna većina iznosi 1237.

Po zadnjoj procjeni tv mreže CNN, Trump, koji je porazio 16 stranačkih protukandidata, osigurao je potporu 1229 zastupnika.

U četvrtak se očekuje Trumpov govor o energetici u Bismarcku u Sjevernoj Dakoti.

Republikanci bi nominacijski postupak trebali okončati na stranačkoj konvenciji u Clevelandu u srpnju.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.