Barack Obama istaknuo je “bogato iskustvo” Hillary Clinton koja sudjeluje u predsjedničkoj utrci, tjedan dana prije početka predizbora u Iowi, gdje bi borba u demokratskom taboru mogla biti žestoka.

U razgovoru za list Politico od ponedjeljka, američki predsjednik se nije htio opredijeliti ni za jednog od dvoje glavnih kandidata svoje stranke – Hillary Clinton i Bernieja Sandersa – ali se podosta zadržao na kvalitetama bivše državne tajnice.

“Njezina snaga – to što posjeduje bogato iskustvo i veoma dobro poznaje sva pitanja – može joj gdjekad pomoći da bude opreznija i dati njezinoj kampanji notu bližu prozi nego poeziji”, istaknuo je.

“No to znači da može upravljati i biti spremna od prvog dana”, dodao je dok se bliže izbori raspisani za studeni.

U nekim anketama Bernie Sanders je za demokratske stranačke predizbore u Iowi izjednačen s nekadašnjom prvom damom. Taj uspon senatora iz Vermonta iznenadio je stožer Clinton nakon velike potpore javnosti jesenas i narušio razmjernu ljubaznost između dvoje kandidata.

Odgovarajući na pitanje o usporedbi  – što američka glasila redovito ističu – između položaja u kojemu je Sanders i onoga u kojemu je on bio 2008. uoči predizbora u Iowi, Obama je ocijenio da je ona neutemeljena.

“Mislim da ona nije ispravna”, odgovorio je, dodajući da, premda se retorika dvoje kandidata “ponekad razlikuje”, zajednička im je spremnost za promjene u vezi s brojnim temama, od školstva preko poreznog sustava do zdravstva.

“Mislim da je Hillary ujedno imala i povlasticu i teret da ju se smatra favoritom”, rekao je, istaknuvši da Sandersu na ruku ide što je nov na domaćoj političkoj pozornici, premda je dugo senator.

“Ljudi se uvijek okreću onome što je novo i to je loše za nju”, dodao je, pohvalivši “veliku vjerodostojnost” vermontskog senatora.

Iowa ima posebno mjesto u političkoj karijeri Baracka Obame. Na demokratskim predizborima 2008. kada mu je Clinton bila protukandidatkinja, Obama, tadašnji senator Illinoisa iznenadio je pobijedivši u toj državi, što je označilo početak puta koji će ga odvesti do pobjede.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.