Predsjednici osam država jugoistočne Europe potvrdili su u nedjelju u Sarajevu spremnost za nastavak reformi za priključenje regije EU-u i istaknuli da se međusobni problemi i globalne krizne koji pogađaju i taj dio Europe mogu rješavati jačanjem uzajamne suradnje.

 

U zajedničkoj izjavi predsjednika BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Albanije stoji kako treba ojačati uzajamno povjerenje, razumijevanje i pomirenje, osnažiti proces europskih integracija i priključenja u NATO onih država koje to žele, osigurati stalni dijalog i zajednički se suočiti s globalnim izazovima.

“Bezuvjetno ćemo se suzdražti od retorike i djelovanja koje dovode do napetosti u regiji”, rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prenoseći na konferenciji za novinare zaključke summita Brdo-Brijuni.

Predsjednici su pozvali na zajedničko suočavanje s migrantskom krizom i istaknuli potrebu suradnje na infrastrukturnim projektima, reformama obrazvonog sustava, eliminiranju svih oblika diskriminacije i jačanju gospodarske suradnje.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je snažnu potporu nastavku europskih integracija na jugoistoku Europe, no istodobno je upozorila na usporavanje tog procesa što izaziva zabrinutost.

“Na žalost moram kazati da sam pomalo zabrinuta razvojem događaja i stanja kada je rječ o prošrenju”, rekla je Grabar-Kitarović pojašnjavajuči kako se regija suočava sa zamorom od proširenja unutar EU i od reformi koje zemlje kandidatkinje moraju provesti.

Predsjednik Italije Sergio Mattarella, koji je bio gost sarajevskog summita, kazao je kako njegova zemlja želi njegovati snažno prijateljstvo sa svim zemljama jugoistočne Europe i poduprijeti širenje EU. “Italija je uvjerena da EU neće biti potpuna sve dok ne uključi sve zemlje jugoistočne Euope”, istaknuo je Mattarella.

Slovenski predsjednik Borut Pahor smatra da se zabrinutost stanjem u Europi proširilo i na jugoistok kontinenta. “Moje je mišljenje da će se idućih mjeseci EU više baviti sama sobom nego procesom širenja, no to ne smije ugroziti proces reformi u zemljama koje žele članstvo”, kazao je Pahor.

Na sarajevskom summitu sudjelovali su i predsjednici Srbije Tomislav Nikolić, Kosova Hashim Thaci, Makedonije Gjorgi Ivanov, Crne Gore Filip Vujanović i Albanije Bujar Nishani.

Proces Brdo-Brijuni zajednički su 2013. pokrenuli Hrvatska i Slovenija s ciljem jačanja suradnje među državama jugoistočne Europe i učvršćenja regionalne stabilnosti.

Domaćin idućeg summita bit će Makedonija.

Komentiraj