Vijeće domovinske sigurnosti predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarovićodržalo je prošlog petka prvu, konstituirajuću, sjednicu na kojoj je dogovoreno održavanje četiriju tematskih radionica na kojima će se analizirati postojeći sustav nacionalne sigurnosti, dugoročna strategija nacionalne sigurnosti, modernizacija Oružanih snaga te krizno upravljanje.

[quote_box_center]

  • Vijeće domovinske sigurnosti predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović održalo je prošlog petka prvu sjednicu
  • Na sjednici je dogovoreno održavanje četiriju tematskih radionica

[/quote_box_center]

Više vojnih izvora tvrdi da nije najmudrija odluka to što su neki članovi tog tijela generali koje je još 2000. godine umirovio tadašnji predsjednik Stipe Mesić. U “prisilnu” mirovinu tada su poslani admiral Davorin Domazet Lošo, general bojnik Mirko Norac, general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Ante Gotovina, general bojnik Damir Krstičević, general bojnik Ivan Kapular i general bojnik Miljenko Filipović. Od sedam umirovljenih visokih časnika njih petorica članovi su Vijeća domovinske sigurnosti, što su neki protumačili i kao njihovu rehabilitaciju koju je pokrenula Kolinda Grabar-Kitarović. Damir Krstičević, Davorin Domazet Lošo, Krešimir Ćosić, Ante Gotovina i Miljenko Filipović bili su prošlog petka na Pantovčaku. To se može protumačiti kao izvršenje predizbornog obećanja Kolinde Grabar-Kitarović koja je uoči izbora nekoliko puta ponovila da će, ako postane predsjednica “rehabilitirati generale” koje je prije 14 godina tadašnji šef države Stjepan Mesić umirovio zbog njihovog otvorenog pisma, u kojem su tvrdili da tadašnje vlasti kriminaliziraju Domovinski rat”. “Oni se ne mogu vratiti u aktivnu službu, međutim namjeravam njih i cijeli generalski zbor pozvati u svoje vanjsko savjetodavno tijelo. To što su oni radili tada bila je obrana časti i dostojanstva, ali učinili su pogrešan korak – nisu trebali pisati pismo. Međutim, mislim da se kao država ne možemo odreći njihovog znanja”, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović tijekom predizborne kampanje u intervjuu za Novu TV.

22.05.2015., Zagreb - U Uredu predsjednice odrzana je prva sjednica Vijeca za domovinsku sigurnost. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
PRVA SJEDNICA VIJEĆA DOMOVINSKE SIGURNOSTI HRVATSKE PREDSJEDNICEFoto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

I dok kritičari ovog poteza predsjednice ističu da ona ima pravo pozvati umirovljene generale u svoje savjetodavno tijelo, istovremeno upozoravaju da će o vrlo bitnim pitanjima državne sigurnosti raspravljati ljudi kojima se imputiralo da su 2000. bili spremni izvršiti državni udar protiv tadašnje vlade premijera Ivice Račana i predsjednika Stipe Mesića. Kritičari također ističu i činjenicu da je predsjednica nakon prve sjednice konstatirala da će “Vijeće voditi računa o sustavu nacionalne sigurnosti kao preduvjetu za gospodarski i svaki drugi razvoj Hrvatske.” Naime, smatra se da je pogrešno da u trenutku kada je Hrvatska u teškoj krizi preduvjete za gospodarski razvoj Hrvatske stvaraju bivši vojni časnici, a da u istom trenutku predsjednica još uvijek nije imenovala savjetnika za gospodarstvo, iako se bliži stoti dan njenog mandata, na čijem je početku obećavala gospodarski oporavak Hrvatske na temelju njenih inicijativa.

Komentiraj