Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u nedjelju da će se nastaviti boriti za oslobađanje Tomislava Salopeka kojega dvadeset dana drže pripadnici Islamske države (IS), no o pojedinostima nije mogla govoriti.

“Ovih dana borit ću se za oslobođenje našeg Tomislava”, rekla je Grabar- Kitarović u Sinju gdje je bila na 300. Sinjskoj alki.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednica je rekla da ne može govoriti o pojedinostima.

“Zbog razumljivih razloga ne mogu vam govoriti o detaljima, ali vam mogu reći da se svi borimo kako bi oslobodili Tomislava”, dodala je Grabar-Kitarović.

Vlada svim mehanizmima pokušava spasiti Tomislava Salopeka

Hrvatska vlada objavila je ranije u nedjelju da “svim mehanizmima” pokušava osloboditi Hrvata kojega su 22. srpnja u Kairu oteli pripadnici Pokrajine Sinaj, egipatskog ogranka IS-a.

“Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koristeći sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju, kontinuirano rade na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina”, priopćilo je ministarstvo.

“Zbog osjetljivosti situacije i dalje nismo u mogućnosti objavljivati detalje te stoga ponovno apeliramo da se ne objavljuju neprovjerene informacije”, kažu na Zrinjevcu.

Neizvjesna sudbina

Salopekova sudbina i dalje je neizvjesna, dva dana nakon što je istekao ultimatum militanata za njegovu razmjenu s muslimanskim ženama u egipatskim zatvorima.

Otmičari su u srijedu objavili snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.

Egipatske sigurnosne snage jučer su započele raciju u niz mjesta i terorističkih skrovišta no potraga za otetim Hrvatom je zasad neuspješna.

“Islam zabranjuje uzimanje talaca, jer je to vrsta piratstva i napada na nevine ljude, čak i ako ti ljudi ne priznaju našu religiju”, kazao je glavni imam najviše egipatske islamske institucije Al Azhar za lokalne medije.

Pozvao je teroriste da oslobode taoca te dodao kako ima povjerenja u egipatske vlasti koje će se i dalje truditi pronaći i osloboditi taoce i osigurati nevine goste Egipta od rizika.

 

 

Komentiraj