Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je, komentirajući skandal u Sloveniji i Hrvatskoj vezan uz arbitražu oko Piranskog zaljeva, kazala da je stanje doista zabrinjavajuće i da sve što se može čuti ova zadnja dva dana dovodi u pitanje objektivnost samog postupka.

“Stanje je doista zabrinjavajuće. Arbitražni postupak po samoj definiciji trebao bi biti objektivan i neovisan i sve što čujemo u ova zadnja dva dana dovodi u pitanje objektivnost postupka”, izjavila je predsjednica novinarima u Jeruzalemu gdje je danas privela kraju dvodnevni radni posjet Izraelu.

Istaknula je da “ovo sad više nije samo pitanje Hrvatske i Slovenije i naših međusobnih odnosa, već i pitanje samih postulata i postavki međunarodnog prava i arbitražnog postupka uopće”.

Komentirajući ostavke koje su pale u Sloveniji zbog spomenutog skandala, predsjednica je izrazila uvjerenje da je to “priznanje vjerodostojnosti onoga što smo čuli u posljednja dva dana”.

 

  • “No, svakako valja nastaviti provjeravati činjenice (…) a isto tako očekujem reakciju i postupanje samog arbitražnog suda”, dodala je Grabar-Kitarović.

 

Na pitanje o tome kako će Hrvatska postupiti dalje, mišljenja je da je nacionalni konsenzus prijeko potreban.

“Moramo definitivno postići nacionalni konsenzus. Moramo zajedno sjesti i dogovoriti se kako dalje”, kazala je predsjednica.

Skandal je izbio u srijedu kada je hrvatski dnevni list objavio transkripte koji pokazuju da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske, čime su prekršili neovisnost i nepristranost.

Komentiraj