Obilježava se 10 godina od nevjerojatne, neobjašnjive i fatalne nesreće na jednom od piustih kornatskih otoka kad je život izgubilo 12 vatrogasaca iz šibenskog kraja.

Čak šest vatrogasaca smrtno je stradalo na mjestu nesreće, dok ih je isto toliko preminulo po hrvatskim bolnicama od teških opeklina. Život su izgubili Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Na Kornat je stigla predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović. Ona je prva predsjednica Hrvatske koja je došla na mjesto kornatske tragedije. Tom je prilikom dala i izjavu medijima.

“Deset godina je prošlo od te tragedije, ali kao da se dogodila jučer. Svi se sjećamo jako dobro pojedinosti i vijesti koje smo slušali iz minute u minutu, ali tek kad dođete ovdje, kad posjetite tih svih 12 križeva, kad osjetite ovaj teren, vidite koliko je tu bilo teško braniti se od vatre i kroz koju su muku i pakao oni morali prolaziti u tim zadnjim satima svojega života”, rekla je predsjednica.

“Došla sam ovdje i kao žena i kao majka i kao predsjednica pokloniti se životima tih dvanaest poginulih vatrogasaca, ali isto tako pokazati da ni oni nisu zaboravljeni ni da ove obitelji koje su danas ovdje nisu zaboravljene”, rekla je Grabar Kitarović.

“Oni sigurno imaju jako puno pitanja. Moram reći da me danas nisu ništa pitali. Danas je doista dan za odavanje pijeteta žrtvama. Neki šute u svojoj boli i tuzi, drugi više razgovaraju, međutim, svi su jednako hrabri i dostojanstveni u tom pijetetu koji odaju svojim najmilijima. Držim doista da im dugujemo te odgovore, mislim da se istraga mora nastaviti, da treba ponovno ispočetka prekopati sve papire, sve dokumente. Za to ću se svakako zalagati, a vjerujem i ministar i Vlada, jer treba naći odgovore iz ovakvih tragedija, prije svega za obitelji, kako bi zatvorili tu stranicu, jer još je teže tugovati kad ne znate zašto, ali i zbog samog sustava, da znamo što se dogodilo, što je krenulo po zlu, posebno u ovoj godini kad požari haraju Hrvatskom i ovu kornatsku tragediju čine još težom”, poručila je predsjednica a prenijela N1 televizija.

Komentiraj