Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u subotu njemačkom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeieru sućut u povodu smrti Helmuta Kohla, nekadašnjeg dugogodišnjeg kancelara bivše Zapadne Njemačke te potom ujedinjene Njemačke.

“Vijest o smrti gospodina Helmuta Kohla, nekadašnjeg kancelara Savezne Republike Njemačke duboko me je ražalostila. Molim Vas, u ime građana Republike Hrvatske i u svoje osobno ime, primite izraze naše duboke i iskrene sućuti”, stoji u poruci sućuti predsjednice Grabar-Kitarović.

Po njezinim riječima, Helmut Kohl je bio veliki prijatelj Hrvatske i u trenutcima nastanka hrvatske države i bio je među prvim državnicima koji su to i predano pokazivali, ne samo riječima, već i djelima.

“Njegovu ulogu i neumornu potporu Republici Hrvatskoj u postupku osamostaljenja i međunarodnog priznanja kao i na njezinom putu prema europskim integracijama, građani Republike Hrvatske trajno će pamtiti i biti zahvalni”, dodaje se u poruci.

Njegov odlazak, smatra hrvatska predsjednica, veliki je gubitak ne samo za Njemačku već i za međunarodnu politiku u kojoj je bio iznimno aktivan tijekom svog 16-godišnjeg obnašanja dužnosti kancelara.

“Bio je veliki europski političar koji je predano rado za boljitak svoje domovine, posebice na njezinom ponovnom ujedinjenu. Političko djelovanje ovog istaknutog državnika ostat će trajno nadahnuće mnogima”, ocijenila je šefica države.

“Poštovani gospodine Predsjedniče, molim Vas da izraze naše sućuti prenesete obitelji preminulog gospodina Kohla i cijelom njemačkom narodu”, navodi se u poruci hrvatske predsjednice.

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl, arhitekt njemačkog ujedinjenja 1990. i mentor Angele Merkel, umro je u petak 87. godini, objavila je u petak njegova Kršćanska demokratska unija (CDU).

Dugogodišnji njemački kancelar vodio je zemlju i u vrijeme ujedinjenja 1990., a na kancelarskoj dužnosti bio je u razdoblju od 1982. do 1998., prvo kao kancelar Zapadne Njemačke, a nakon ujedinjenja i cijele zemlje. Kohlovih 16 godina na dužnosti kancelara je najdulje od bilo kojeg njemačkog kancelara nakon Otta von Bismarcka i daleko najdulje od bilo kojeg demokratski izabranog kancelara.

Kohl, koji je godinama bolovao, umro je u svom domu u Ludwigshafenu.

Bivši američki predsjednici George HW Bush i Bill Clinton smatrali su Kohla najvećim europskim čelnikom druge polovice 20. stoljeća.

Kohl se, uz svog tadašnjeg ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera, smatra i glavnim pokretačem priznanja neovisnosti Hrvatske, za što ga je 2006. odlikovao tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Komentiraj