Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u nedjelju vjernicima židovske vjeroispovijesti čestitku u povodu blagdana Hanuke.

“Svim našim sugrađanima, građanima i građankama židovske vjeroispovjesti u Republici Hrvatskoj čestitam blagdan Hanuke, sa željom da im ovaj blagdan svojom simbolikom svjetla donese mir i radost”, navodi u čestitci predsjednica Grabar-Kitarović, izvijestio je Ured predsjednice RH.

Hanuka je jedan od najvećih židovskih blagdana, a slavi se 25. kisleva (sredina prosinca). Tim se praznikom spominje događaja iz 164. prije Krista, kada je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram.

Židovska zajednica u Hrvatskoj obilježavanje blagdana Hanuke – blagdana svjetlosti, počela je večeras na zagrebačkom Trgu bana Jelačića paljenjem plamena na velikoj menori, osmokrakom svijećnjaku.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Tomislav Pavlek
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.