Predizborno istraživanje koje je za Novu TV provela agencija Ipsos u svih deset izbornih jedinica pokazuje kako bi koalicija Hrvatska raste trebala dobiti 60 mandata, a Domoljubna koalicija tri mandata manje. MOST nezavisnih lista trebao bi dobiti 12 mandata, tri bi išlo Milanu Bandiću, Živom zidu i IDS-u, dok bi dva mandata osvojio HDSSB.

U četvrtak je Nova TV objavila i rezultate posljednje dvije jedinice – 1. (sjeverozapad Zagrebačke županije, dio centra i zapada Zagreba) te 2. (istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska županija i istočni dio Zagreba).

Koalicija Hrvatska raste u prvoj je jedinici osvojila 36,67% glasova u istraživanju, a Domoljubna koalicija 24,40%. MOST bi dobio 14,81%, Milan Bandić 9,72%. Preračunato u mandate, Hrvatska raste dobila bi sedam mandata (šest sigurnih), Domoljubna četiri mandata, dva mandata išla bi MOST-u i jedan Bandiću.

Ako se koalicija Hrvatska raste ne izbori za jedan manje izvjestan mandat, za njega se mogu izboriti Domoljubna koalicija, MOST, koalicija Milana Bandića ili ORaH.

U drugoj izbornoj jedinici koalicija Hrvatska raste osvojila je 34,06% glasova, Domoljubna 33,21%, MOST 7,26%, Živi zid 8,02% i Bandićeva koalicija 6,31%. U toj bi jedinici Hrvatska raste dobila šest mandata (pet sigurnih), Domoljubna kolaicija jedan manje, a po jedan MOST, Živi zid i Bandić.

Istraživanje je provedeno od 22. listopada do 2. studenog metodom lice u lice.

Komentiraj