Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u četvrtak na aktualnom satu Gradske skupštine da će od 1. studenoga odvoz komunalnog otpada za Zagrepčane koji žive u obiteljskim kućama pojeftiniti u prosjeku 32 posto, a za one koji žive u stambenim zgradama u prosjeku 44 posto, te dodao da će idućih dana biti snižene i cijene parkinga i gradskog prijevoza.

Bandić je na pitanje SDP-ova zastupnika Dominika Etlingera, koji je podsjetio da se već 10 mjeseci u Zagrebu ne ispunjava zakonska obveza naplate odvoza otpada po volumenu, ustvrdio da će do kraja studenog sav komunalni otpad biti obračunat po volumenu.

Taj je problem star 50 godina, rekao je Bandić i apelirao da se otpad prestane smatrati smećem jer je otpad danas biznis. Dodao je da će  25 ili 28 posto onoga što ostane nakon recikliranja biti spaljeno u energani u Resničkom Rukavcu.

Od 1. studenog građani će odvoz otpada plaćati manje, a idućih dana snizit ćemo cijenu parkinga i prijevoza, i to zato što Zagrebački holdinga ima najbolji rejting među holdinzima u Hrvatskoj, poručio je Bandić.

Etlinger je izrazio sumnju da će većina građana odvoz komunalnog otpada plaćati manje, ocjenivši da će se  jedino smanjiti prihodi Čistoće za 45 milijuna kuna. Upitao ga je što će napraviti na rashodovnoj strani kako bi nadoknadili smanjenje cijena, inače bi građani mogli platiti cijenu tog smanjenja kroz, recimo, subvencije trgovačkim društvima.

Bandić je odvratio da će 45 milijuna kuna nadoknaditi s još više rada i postavljanjem novih direktora u gradska poduzeća, ali ne po stranačkoj podobnosti i poslušnosti, nego po struci i kompetenciji.

HDZ-ov zastupnik Ivan Ćelić upitao je kada će se ponovno otvoriti ordinacija obiteljske medicine u Buzinu, koja je zatvorena 2009. zbog neadekvatnih tehničkih uvjeta i neriješnih imovinsko-pravnih poslova. Budući da je Grad u međuvremenu to riješio, nova ambulanta u Buzinu bit će gotova do 1. svibnja iduće godine, najavio je Bandić.

Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine su 33 točke, među kojima i prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju gradskog proračuna za 2015., prijedlog dopunama Zaključka o zaduživanju Grada Zagreba i prijedlog odluke o izmjenama gradskog proračuna za ovu godinu.

Komentiraj