Redarstvene snage su u nedjelju privele kraju dvotjednu talačku krizu u policijskoj postaji u Erevanu u kojoj su dvojica policajaca izgubila život, priopćile su armenske sigurnosne službe, dodajući da je 20 osoba uhićeno.

“Antiteroristička operacija redarstvenih snaga je završena, pripadnici naoružane skupine su morali položiti oružje i predati se vlastima. Dvadeset terorista je uhićeno”, navodi se u priopćenju armenske državne sigurnosne službe.

“Teritorij policijske postaje je u cijelosti oslobođen”, dodao je isti izvor.

Jedna armenska mrežna stranica je nešto ranije objavila izjavu muškarca koji se predstavio kao pripadnik naoružane skupine i rekao da se odlučio predati.

“Nastavljamo se boriti iz zatvora, mislimo da smo ispunili svoju zadaću: bili smo iskra koja je potaknula narod na pobunu, nema smisla prolijevati krv”, rekao je Varoujan Avetissian.

Policija je u subotu priopćila da planira izvesti akciju.

Otmičari su za sebe rekli da su pristaše zatvorenog oporbenog čelnika Jirair Sefiliana, žestokog kritičara vlasti koji je uhićen u lipnju zbog pokušaja zauzimanja vladinih zgrada i telekomunikacijskih centara u Erevanu.

Oni su 17. srpnja upali u policijsku postaju ubivši policajca, uzevši nekoliko talaca i tražeći ostavku proruskog predsjednika Serža Sarkasjana, bivšeg vojnog dužnosnika izabranog 2008.

Talačka kriza je potaknula prosvjede u kojima je u Erevanu sudjelovalo više tisuća protivnika vlasti. U neredima koji su u petak navečer izbili tijekom rastjerivanja prosvjednika ozlijeđeno je više od 70 osoba, među kojima i novinari, a desetci su uhićeni, zbog čega su Europska unija i Sjedinjene Države izrazile zabrinutost.

 

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.