Monodrama “Životna priča Janka Žnidarića” redatelja i autora teksta Miroslava Međimorca praizvedena je u petak navečer u sklopu festivala Bobijevih dana smijeha u Histrionskom domu u Zagrebu.

Komad “Životna priča Janka Žnidarića” nastao je prema istoimenoj Međimorčevoj pripovijetci iz zbirke “Diplomatske i druge priče”, u kojoj autor kroz razdoblje prije, tijekom i poslije Drugoga svjetskog rata kroz sudbinu glavnoga lika prati usud hrvatskoga naroda, a uz ino tematizira i hrvatsko-židovske odnose.

Monodrama je ispovijed starog “Agramera” koju on pripovijeda slučajnom namjerniku za stolom na terasi jednog zagrebačkog kafića. Janko Žnidarić bio je uspješan arhitekt i graditelj, bonvivan i ljubitelj ljepšeg spola kroz čiji život se prelamaju najvažniji događaji u Zagrebu 20. stoljeća – predratne godine, školovanje, profesionalni uspjeh i poroci – kocka, piće i žene – pa rat sa svim teškoćama i opasnostima te poratne godine sve do današnjih dana.

Rat donosi u njegov život uspješnu židovsku glumicu, izbjeglicu iz nacističke Njemačke, čiji muž će nastaviti put prema Palestini kako bi je tamo pričekao. Rat će onemogućiti njezin odlazak i Esther će se naći sama u Zagrebu izložena smrtnoj pogibelji.

Jedini čovjek koji bi joj mogao pomoći poduzetni je arhitekt Janko Žnidarić koji se u nju smrtno zaljubljuje. Na kraju svoga puta Žnidarić ostaje sam i kao čudak iz gornjogradskog kvarta, uz konjak, dijeli namjernicima svoje bogato životno iskustvo. Smisao svoga života sažimlje u jednu jedinu riječ: ljubav.

Scenografija i kostimografiju potpisuje Marta Crnobrnja. Producent je Gustl teatar & GD Histrion iz Zagreba, a u njem igraju Žarko Potočnjak, Emma Martinjak, Mark Šokčić, Svebor Kamenski-Bačun i Kristian Šupe.

Kazališni redatelj Miroslav Međimorec rođen je 1942. u Zagrebu. Diplomirao je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te kazališnu režiju na Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost. Završio je poslijediplomski studij u Royal Shakespeare company London/Stratford on Avon, a doktorirao je iz područja teatrologije i dramaturgije. Bio je hrvatski branitelj i visoki časnik HV-a te pomoćnik ministra vanjskih poslova. Napisao je romane “Piše Sunja Vukovaru”, “Frankfurtska veza”, “Presvijetli i rabin”, “Lovac na generala” , “Kostino pismo” te knjigu drama “Tužni hrvatski san”.

Komentiraj