Američki predsjednik Barack Obama stigao je u posjet Africi dijelom i stoga da se dodatno poveže s kontinentom svojih predaka.

U ponedjeljak je pak imao prilike susresti se sa svojim davnim pretkom, ujedno i pretkom cijele ljudske vrste, “upoznavši” Lucy, 3,2 milijuna godina star kostur hominida, zoološke porodice iz reda Primata, u koju se uz niz izumrlih vrsta ubraja i današnji čovjek (Homo sapiens).

 

  • “Pozdravljamo Etiopiju kao kolijevku ljudske vrste. Zapravo sam upravo upoznao Lucy, našeg najstarijeg pretka”, kazao je Obama nešto kasnije okupljenima na službenoj večeri.

 

“To je izvanredno”, kazao je američki predsjednik razgledajući kostur kojega su specijalno zbog njega donijeli iz muzeja u nacionalnu palaču u Adis Abebi, gdje je Obama nazočio službenoj večeri.

Američki predsjednik nalazi se na afričkoj turneji koja je obuhvatila dvije zemlje, Keniju, zemlju njegova oca, te Etiopiju, sjedište Afričke unije.

Po riječima znanstvenika uključenih u organizaciju ovog “susreta”, vrijedan kostur u tajnosti je i pod najvećim mjerama sigurnosti dopremljen ih muzeja. Obama je bio pozvan taknuti jednu od kostiju, što je obično dopušteno samo znanstvenicima.

“Pozdravljamo Etiopiju kao kolijevku ljudske vrste. Zapravo sam upravo upoznao Lucy, našeg najstarijeg pretka”, kazao je Obama nešto kasnije okupljenima na službenoj večeri.

“Kada vidite našeg pretka…podsjetimo se da su Etiopljani, Amerikanci, ljudi cijelog svijeta dio jedne te iste ljudske obitelji, isti lanac”, kazao je Obama, čije su riječi popraćene pljeskom.

Sve nije moglo proći bez barem blagog uplitanja politike pa se tako jedan od znanstvenika koji su Obami pokazivali skeletne ostatke osvrnuo na bogatog biznismena i republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, koji je dugo tvrdio kako predsjednika Obama nije rođen u Americi.

“Ovo pokazuje da je svaka pojedina osoba, 7 milijardi ljudi, uključujući Donalda Trumpa, proizišla iz istog lanca”, kazao je etiopski znanstvenik Zeresenay Alemsege podsjećajući na Lucyino mjesto u evoluciji ljudske vrste.

Komentiraj

FOTO:Darko Jeras
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.