21:35 Vatrena fronta ispod i iznad pelješke ceste su se spojile i jaka bura nosi plamen prema naselju Ponikve, rekao je u četvrtak navečer glasnogovornik Stožera za spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

”Spojile su se dvije fronte, ispod i iznad ceste, koja je zatvorena za promet. Vatra je već prošla prvi niz kuća kod zaseoka Paragovići. Brane se kuće, jaka bura nosi plamen prema mjestu Ponikve koje se prostire na nekoliko kilometara”, rekao je Cvjetinović. Upozorio je kako postoji mogućnost da požar, ako se ne zaustavi, dođe do Stona.

Cvjetinović je također demantirao navode pojedinih medija kako je trenutno u tijeku evakuacija Ponikava.

”To je netočna informacija, ne radi se nikakva evakuacija”, istaknuo je.

21:00 Poluotoku Pelješcu oko 20 sati i 20 minuta vraćena je opskrba električnom energijom, a vatrogasci se trenutno bore na dvije fronte s požarima koji tamo bijesne od ponedjeljka navečer.

Glasnogovornik Elektrojuga Tihomir Matić rekao je kako električnu energiju nije dobio samo zaselak Zabrđe.

”Na zahtjev vatrogasaca na Pelješcu je isključena struja oko 16, 30 sati, a sada je vraćena svugdje osim u Zabrđe. Tamo je nažalost oštećen vod i radimo na saniranju oštećenja”, rekao je Matić.

Vatrogasci se na Pelješcu trenutno bore na dvije fronte. Jedna ide prema naselju Brijesta, dok se druga spušta s brda kod mjesta Dančanje prema Ponikvama. Pred gasiteljima je još jedna duga noć, a dodatni problem čini bura koja je počela puhati u popodnevnim satima.

19:50 Nešto prije 18,30 sati buknuo je požar u blizini farme krava “Vigens ” u Ninskim Stanovima, izvijestili su zadarski vatrogasci.

Požar gase vatrogasci zadarske Javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Pljusak” te vatrogasci iz Privlake, Vrsi i Ražanca s 15 vozila, a iz zraka im pomaže kanader.

Gašenje otežava jak vjetar.

19:35 Brzom intervencijom vatrogasaca na predjelu Slanoga lokaliziran je požar koji je vjetar u četvrtak ponovno aktivirao nakon što ga je u srijedu navečer uzrokovao grom, doznaje se od dubrovačkih vatrogasaca.

Na terenu je 25 pripadnika vatrogasne postrojbe Dubrovačkih vatrogasaca, JVP Dubrovačkog primorja i dobrovoljnih vatrogasnih društava Slanog i Zatona, a vatra je zahvatila 500 metara četvornih. Zbog bure, tijekom noći vatrogasci će čuvati požarište.

19:00 Pretpostavlja se da su gromovi uzrokovali dva požara u Pučišćima, od kojih je jedan u blizini Jadrankamena, te treći iznad Bola. Na terenu su vatrogasci lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, a u 19 sati trajektom iz Splita im stiže pomoć kolega iz splitskog JVP-a. Gori borova šuma koju trenutačno gasi dvadesetak vatrogasaca i pet vozila.

18:45 Zračne snage protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) i protuzračne obrane (PZO) i u četvrtak su cijeli dan angažirane na pet požarišta s 13 aviona i helikoptera, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Najveći angažman i danas je bio na Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je vatru gasilo pet protupožarnih zrakoplova i helikoptera.

Na tri mjesta, Ježeviću kod Peručkoga jezera, Pučišćima na Braču i Lokvi-Rogoznici kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, požar su gasila po dva zračna traktora AT-802.

Peti aktivni požar buknuo je danas na području oko Plomina u Istarskoj županiji, a u gašenju sudjeluju kanader CL-415 i zračni traktor AT-802.

Također, helikopter Mi-8 MTV sudjelovao je u prijevozu smjene vatrogasaca i opreme iz vojarne u Divuljama do Blata na Korčuli i natrag do Šibenika i Zemunika.

Od 30 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do danas u gašenju požara provele 392 sata ili punih 16 dana u zraku, pri čemu su izbacile više od 17.000 tona vode, od čega iz kanadera 16.000 tona, priopćio je MORH.

18:30 Kod Slanog pokraj Dubrovnika ponovno se aktivirao požar koji je u srijedu navečer izazvao grom i vatrogasci pokušavaju zaustaviti njegovo širenje prema hotelu Osmine.

“Zbog podizanja vjetra u četvrtak u poslijepodnevnim satima došo je do reaktiviranja požara koji je u srijedu navečer uzrokovao grom u mjestu Slano,” rekao je Hini glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

Na terenu su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Slano, koji pokušavaju zaustaviti širenje požara s brdskog predjela prema morskoj strani, gdje se nalazi hotel Osmine, trenutačno pun gostiju.

Grom je oko 23,30 sati u četvrtak izazvao je požar između mjesta Slano i Slađenovići. Brzom reakcijom je bio ugašen, a opožarena površina minimalna.

18:10 Na zahtjev vatrogasaca, cijelome Pelješcu isključena je struja, izvijestio je nešto prije 18 sati HEP-Elektrojug Dubrovnik.

Na Pelješcu se vatrogasci bore s dvije vatrene fronte – jedna je prema Brijesti, a druga se spušta s brda iznad Dančanja preme Ponikvama.

Veliki dio vatrogasnih snaga upućen je u obranu mjesta Brijesta, rekao je Hini oko 17 sati vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Požar na Pelješcu gori i na predjelu Janjine.

17:15 Cesta preko Pelješca je obranjena od požara i otvorena za promet, a veliki problem za vatrogasce je vjetar, s obzirom da je oko 16,20 okrenulo s juga na buru.

Trenutno su na Pelješcu dvije fronte – jedna prema Brijesti, a druga se spušta s brda iznad Dančanja preme Ponikvama.

Veliki dio vatrogasnih snaga upućen je u obranu mjesta Brijesta, rekao je Hini vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Požar na Pelješcu gori i na predjelu Janjine.

16:15 Požar u Ponikvama prebacio se preko pelješke ceste i ona je zatvorena za promet, a tri kanadera neprekidno nadlijeću požarište i bacaju vodene bombe.

S pelješke ceste se u brdu poviše mjesta Dančanje vidi vatrena fronta, a vjetar puše u smjeru u kojemu se, s druge strane brda, nalazi Brijesta.

I Brijestu brane vatrogasci na tamošnjem požarištu, a gori i na predjelu Janjine.

15:24 Na Pelješcu vjetar prijeti ponovnim prenošenjem vatre u Ponikvama na drugu stranu ceste, a vatrogasci se bore i s požarima na predjelu Janjine, te brane Brijestu.

Dio vatrogasnih snaga premješten je u mjesto Ponikve kako bi spriječili prijelaz vatre preko ceste koja vodi kroz Pelješac, a koja je već zbog požara u srijedu bila zatvorena, a onda naporima gasitelja ponovno otvorena.

U smjeru Orebića i Stona promet se odvija naizmjence uz regulaciju policije.

Oko 14 sati gasiteljima su u pomoć upućene dodatne protupožarne zračne snage, pa požare na Pelješcu gase četiri Canadaira i jedan helikopter, izvijestio je MORH.

Na otoku Braču aktivirao se i požar na lokaciji Pučišća, kamo su upućena dva Airtractora.

14:40  Aktivirao se i požar na lokaciji Pučišća na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su upućena dva Airtractora AT-802. Požar na Pelješcu će gasiti četiri Canadaira i jedan helikopter.

13:25 Na gašenje požara na poluotoku Pelješcu u četvrtak je upućeno dodatnih 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV), tako da je ondje sveukupno 100 vojnika koji pomažu vatrogascima, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH.

Novih 50 pripadnika HKoV-a upućeno je na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požare na Pelješcu od jutros gase i tri Canadaira CL-415 protupožarnih Zračnih snaga OS RH.

Zbog požara na Korčuli, danas je također angažiran helikopter Mi-8 MTV koji prevozi smjene zemaljskih vatrogasaca i opreme iz vojarne u Divuljama do Blata na Korčuli, te natrag do Šibenika i Zemunika.

Požari na poluotoku Pelješcu gore već treći dan, a na Korčuli, na području Smokvice, peti dan.

12:32  Požari na Korčuli i Pelješcu u ovom trenutku uglavnom su pod nadzorom, jedino još gori kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu gdje se požar aktivno gasi, objavila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

11:04 U cisterni koja se sinoć, uslijed urušavanja ceste na Pelješcu, prevrnula i pala u provaliju bila su dva vatrogasca iz DVD-a Solin, ali su oni, srećom lakše ozlijeđeni, potvrdio je za Dnevnik.hr Tomislav Vuko, priobalni vatrogasni zapovjednik. Dodaje kako oni mijenjaju ljude koliko mogu kako ne bi bili previše umorni, ali puno je požarišta proteklih dana, pa situacija na žalost ne može biti idealna.

Vatrogasci iz cisterne, koja se zaustavila nakon 5-6 metara u provaliji, odmah su prevezeni kolima hitne pomoći na dodatne preglede.
‘Radimo na osvježavanju ekipa, ljudi su već jako umorni, pada koncentracija, velike su vrućine i radimo na velikom opožarenom području kojeg je vrlo zahtjevno cijelog pregledati, a puno je naslaga žara na izuzetno teškom terenu, rekao je Nikša Nogalo zapovjednik DVD-a iz Orebića.
U srijedu navečer u Večernjim vijestima Nove TV javili su da je jučer pilot air tractora dojavio kako je navodno vidio piromana kako podmeće vatru. Ta se informacija još istražuje i nije službeno potvrđena.
10:37 Protupožarne Zračne snage HRZ PZO u četvrtak ujutro nastavile su s gašenjima požara na Pelješću i Korčuli – tri zrakoplova Canadair CL-415 gase na Pelješcu, dok helikopter Mi-8 MTV prevozi smjene zemaljskih vatrogasaca i opreme iz vojarne u Divuljama do Blata na Korčuli, te natrag do Šibenika i Zemunika.

Zračne snage OS RH iz 93. zrakoplovne baze HRZ PZO u cjelodnevnim su akcijama gašenja požara na Pelješcu već treći dan, a na Korčuli već peti dan, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Kanaderi će se i danas, kao i prethodnih dana, izmjenjivati te dodatno pojačavati angažman sukladno razvoju situacije na terenu, najavljeno je.

Tijekom jučerašnjih gašenja požara na Pelješcu i Korčuli bilo je angažirano ukupno 11 protupožarnih aviona i helikoptera.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, Zračne snage iz baze Zemunik, do sada su bile angažirane na 41 po žarištu -13 u Zadarskoj, 9 u Dubrovačko-neretvanskoj, 8 u Šibensko-kninskoj, 6 u Splitsko-dalmatinskoj i 5 u Istarskoj županiji, navode iz MORH-a

8:57 Sva tri požarišta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – dva na Pelješcu i jedan na Korčuli su i dalje aktivna, rekao je u četvrtak ujutro glasnogovornik županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje Goran Cvjetinović.

Na Pelješcu na predjelu Ponikava požar gase tri kanadera, a gori i prema Janjini, te i dalje na području Smokvice na Korčuli, kaže Cvjetinović dodavši kako sinoćnja kiša nije puno pomogla vatrogascima.

”Kiša nam nažalost u srijedu navečer nije puno pomogla, nadali smo se da hoće. Plamen se proširio prema predjelu Dančanje i Brijesta”, rekao je, napomenivši kako se vatrogasci nadaju da jutros neće biti vjetra.

”Na Korčuli je požar aktivan u Smokvici. Kod mjesta Brna je vatra bila došla na stotinjak metara od kuća. Stambeni objekti zasada na sreću nisu nigdje u neposrednoj opasnosti iako vatra na pojedinim dijelovima ide prema naseljima. Tu se posvećuje najviše pozornosti”, rekao je Cvjetinović.

Sinoć oko 23,30 sati na Pelješcu je nakratko pala kiša, koja je malo pomogla vatrogascima u kontroliranju širenja požara i zgarišta, no od udara groma planula su dva požara, jedan na otoku Šipanu, a drugi između mjesta Slano i Slađenovići. Brzom reakcijom oba su ugašena, a opožarena površina je minimalna.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.