Srpska zajednica u SAD-u smatra kako je požar, u kojem je na pravoslavni Uskrs do temelja izgorjela Crkva Sv. Save u New Yorku, podmetnut zbog blokiranja kanonizacije Alojzija Stepinca, piše New York Post. Spominju se i koordinirani napadi na religiju.

Iako njujorški vatrogasci kažu da požar u Crkvi Sv. Save nije sumnjiv, članovi srpske zajednice izražavaju sumnju u to. Na pravoslavni Uskrs planule su i crkve u Australiji i Rusiji. New York Post navodi kako je kanonizacije Stepinca unijela razdor između Srbije i Hrvatske, a čelnici obje zemlje obratili su se i papi Franji.

Franjo je prošlog tjedna odgodioo ceremoniju za Stepinca. “Vrlo je čudno da su se svi požari dogodili na Uksrs, najveći blagdan. Teroristički čin ne može biti isključen”, rekao je Dušan Bataković, nekadašnji srpski veleposlanik. “Previše crkava je izgorjelo da bi se to nazvalo nesretnim slučajem”.

Dodaje kako je posljednjih šest mjeseci srpska crkva pozivala papu da Stepinca ne proglasi svetim zbog njegove uloge u masakru Srba, Židova i Roma.

Komentiraj