Petina kuća u kanadskom gradu Fort McMurrayu uništena je u velikom požaru koji već tjedan dana bjesni u tom dijelu Kanade, kazali su službeni izvori iz toga grada za BBC.

Nakon što je obišao požarište, zastupnik lokalnog parlamenta David Yurdiga kazao je da bi mogle proći godine prije nego će grad biti u mogućnosti ponovno normalno funkcionirati.

“Procjena je da je oko 20 posto kuća izgorilo ali i dalje je većina u redu, bez ikakve štete”, rekao je Yurdiga. “To je puno bolje nego sam se nadao”, kazao je.

Više od 100.000 stanovnika grada i okolice moralo je napustiti svoje domove, a dužnosnici kažu da se vatra tijekom vikenda ipak širila sporije nego se predviđalo.

Vatrogasci drže pod kontrolom ključna područja i vatra trenutno gori na oko 1610 četvornih kilometara, što je manje od subotnje procjene.

“Uz malu pomoć majke prirode i malo promjene vremena, te uz sav trud svih vatrogasaca uspjeli smo održati liniju u  Fort McMurrayu,” rekao je  Chad Morrison iz vatrogasne postrojbe u pokrajini Alberti, energetskom središtu zemlje.

Međutim, vjerojatno će proći mjeseci prije nego vatra bude u potpunosti pod kontrolom. Dužnosnici su ranije najavili da samo obilna kiša može u potpunosti zaustaviti širenje požara.

U nedjelju je izdato upozorenje zbog kvalitete zraka za pokrajinu Saskatchewan, a stanovnicima je preporučeno da zatvore prozore i vrata.

Zasad nema vijesti o poginulima ili ozlijeđenim u požaru, ali dvoje je ljudi smrtno stradalo u prometnim nesrećama tijekom masovne evakuacije stanovništva.

Veliki šumski požar pretvorio se u najgoru prirodnu katastrofu u povijesti Kanade.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.