Tisuće osoba izašle su u nedjelju na ulice Bukurešta izraziti solidarnost prema žrtvama subotnjeg požara u noćnom klubu u kojemu je poginulo najmanje 30 osoba, prema podacima vlade.

Više od 10.000 ljudi je hodalo od Sveučilišnog trga, mjesta narodne pobune protiv komunističkog režima prije 25 godina, prema noćnom klubu u kojem se zbila drama, gdje od subote stanovnici polažu cvijeće i pale svijeće.

Troje ozlijeđenih, teško opečenih, podleglo je u nedjelju ozljedama čime je broj stradalih narastao na 30, uglavnom mladih, među kojima je i jedan 15-godišnjak. Strahuje se da bi broj mrtvih mogao još porasti budući da je u požaru ozlijeđeno više od 180 ljudi, među kojima ih više ima po život opasne ozljede.

“Trebali smo prosvjedovati ranije i reći da više nećemo ulaziti u takve prostore koji nisu sigurni”, rekla je jedna mlada žena dok su sve glasnija upozorenja o nepoštivanju najosnovnijih pravila sigurnosti.

“Tu tragediju su na neki način izazvale korupcija, ravnodušnost i nesposobnost i mislim da je to znak da se stvari moraju promijeniti u rumunjskom društvu”, rekao je Gabriel Mistodie (30).

Predsjednik države Klaus Iohannis se posebno oštrim izjavama zalagao za temeljne promjene u rumunjskom društvu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.