Tri zrakoplova i osam helikoptera sudjelovalo je u petak u gašenju požara koji je izazvao muškarac paleći toaletni papir na španjolskim Kanarskim otocima, gdje su 2500 ljudi morale potražiti sklonište.

U požaru koji je buknuo u srijedu život je izgubio šumar i izgorjele su 3500 hektara na vulkanskom otoku La Palmi, rekla je za AFP glasnogovornica spasilačke službe na Kanarima, planinskom otočju u Atlantskom oceanu, sjevernozapadno od afričke obale.

Oko 2500 od 86.000 stanovnika tog otoka koji je UNESCO uvrstio na popis rezervata biosfere, morale su iz opreza potražiti sklonište, dodala je glasnogovornica.

Toplinski udar koji je zahvatio arhipelag otežava zadaću vatrogascima.

Truplo Francisca Josea Santane koji je poginuo boreći se s vatrenom stihijom, pronađeno je u četvrtak, priopćio je sindikat UGT kojega je 54-godišnji šumar bio član.

Dvadesetsedmogodišnji Nijemac koji boravi na otoku uhićen je i priznao je da je izazvao požar.

Muškarac čiji identitet nije otkriven, “rekao je policiji da je požar izazvao slučajno dok je nakon obavljene nužde (…) htio zapaliti upotrijebljen toaletni papir”, izvijestila je policija.

Španjolska vlada i vojska poslale su pojačanje a predsjednik vlade Mariano Rajoy uputio je izraze sućuti obitelji žrtve.

Komentiraj