Pakistan je u nedjelju navečer osudio američki napad bespilotnom letjelicom u kojemu je možda ubijen vođa afganistanskih talibana, ocijenivši ga “povredom” svog suvereniteta i istaknuvši da samo pregovori mogu donijeti trajni mir u Afganistanu.

Akcija protiv mule Ahtara Mansura vođena blizu afganistanske granice “povreda je suvereniteta (Pakistana),  o čemu smo već razgovarali sa Sjedinjenim Državama”, istaknulo je ministarstvo.

“Premijer i načelnik glavnog stožera obaviješteni su (od SAD-a) nakon napada bespilotnom letjelicom”, dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo ističe da su na međunarodnoj konferenciji organiziranoj u srijedu radi obnove afganistanskog mirovnog procesa, predstavnici Afganistana, Pakistana, ali i SAD-a i Kine, ocijenili su da su “pregovori jedina mogućnost za postizanje trajnog mira u Afganistanu”.

Pakistansko ministarstvo također je priopćilo kako je s pakistanske strane jedna od žrtava napada vozač Muhamad Azam te da se još utvrđuje identitet druge žrtve.

Afganistanske tajne službe potvrdile su u nedjelju da je Ahtar Mansur, vođa afganistanskih talibana, ubijen u američkom zračnom napadu u Pakistanu.

To je prva službena potvrda smrti mule Mansura, koji je vodio talibane od prošlog ljeta kada je objavljena smrt mule Omara, osnivača tog pokreta.

Talibanski militanti prije toga zanijekali su da je njihov vođa ubijen u napadu američkom bespilotnom letjelicom.

Komentiraj